Крепостта Халеб в Сирия

25.04.2010

Крепостта Халеб или Алепо (Aleppo Citadel Syria) в Сирия е считана от мнозина за едно от най-старите укрепления в тази част на страната. Масивна и внушителна цитаделата Халеб се намира в едноименния сирийски град, който е разположен в северозападната част на страната. Халеб е средновековно укрепление, което доминира от своя хълм, издигащ се в стария град на Халеб.

Някои специалисти дори са на мнение, че крепостта Алепо освен, че е една от най-големите е и една от най-старите в цял свят. Основа на тези твърдения е фактът, че хълмът, на който се издига цитаделата е застрояван още 3 хилядолетия назад във времет.

Крепостта Халеб в Сирия

Крепостта Халеб през своята хилядолетна история е белязана от културното вличние на много цивилизации, сред които гръцката (Greeks), византийската (Byzantines), аюбидската (Ayyubids), мамликската (Mamluks). Предполага се, че цитаделата във вида, в който се е запазила до днес, е резултат от строителството по време на аюбидкската епоха.

Въпреки многобройните хипотези за хилядолетно строителство на хълма на Халеб, най-ранните открити доказателства датират от около 10 в пр. н.е, когато свое укрепление на това възвишение са построили Нео хетейците (Neo Hittites).

Смята се, че в крепостта Халеб някога е доил своите крави и овце Авраам. След упадъка на нео-хетейската държава, центрирана в Халеб, в района властват асирийците (около 4-8-ми век пр. н. е.), следвани от нео-вавилонците и персите – между 539-333 година. По времето на Александър Велики, градът и цитаделата са известни под името Бероя (Beroia).

Мнозина арабски историци смятат, че Халеб започва да функционира като цитадела по време на Никатор (Nikator), като в района на Халеб са открити достигащи до два метра останки от елинистично строителство. От запад до крепостта Халеб достига един древен път, който някога е бил покрит с колонада, а района на днешния пазарен сук в Халеб все ощее запазил еленистичния си градски план на улиците.

Халеб се превръща в същинска цитадела по време на управлението на Гази (Ghazi), който бил син на владетеля Саладин (Saladin). И двамата са използвали крепостта за своя резиденция, като същевременно Халеб има основната роля да защитава района от монголските нашествия през 1269 и 1400 година.

В наши дни кипят все още реставрационни дейности и археологически разкопки в района и в самата крепост Халеб. В цитаделата може да се види добре запазена има тронна зала, останки от древна баня. Тук, сред руини от различни археологически периоди е разположена и джамията на Ибрахим, където според историята Авраам е доил кравата си, Голямата джамия, която е изключително красива. Туристите на крепостта Халеб могат да разгледат и сравнително добре запазилият се амфитеатър.

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати