Замъкът Мироу

04.07.2010
Замъкът Мироу

Замъкът Мироу (Mirow castle) е една от безценните старини на Полша. Мироу в наши дни е потънал изцяло в руини, но все пак една достойна част от него е останала да напомня за някогашното масивно и величествено укрепление.

Замъкът Мироу е средновековна крепост, разположена в полското войводство Южна Силезия (Silesian Voivodeship).

По-конкретно Мироу и неговите руини, които днес изглеждат романтично, но в миналото са станали свидетел на доста кървави битки, се намират в селището Gmina Niegowa, което е част от областта Myszków County.

Ориентировъчно замъкът Мироу се намира на около 5 километра в южна посока от Niegowa, на 12 километра източно от Myszków и 53 километра североизточно от най-големия областен град Катовице (Katowice).

Оригиналния замък на мястото на сегашните руини на Мироу е бил издигнат някъде през 14 век, като през 15 в бил значително подобрен и реконструиран.

През следващите векове той сменя множество собственици, за да се стигне до 18 век и по-конкретно 1787 година, след която е изоставен и започва да се руши.

Mirow Castle

Доминиращ от своя хълм Мироу и до днес не е претърпял никакви значителни реставрационни дейности, но се очаква в някои момент от бъдещето реставрирането на конструкцията му да започне.

Макар и в не много добро състояние Мироу се радва на сравнително висок интерес от страна на туристи. Все още човек може спокойно да се разходи из останките на двореца и да придобие доста правдоподобна представа за някогашния размер и ръст на средновековния Мироу.

В близост до него може да посетите още една интересна крепост – замъкът Боболице (Bobolice castle).

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати