Замъкът Батипаглиа

04.11.2010

Замъкът Батипаглиа (Battipaglia Castle) е внушителна и красива норманска крепост, която може да видите в Югозападна Италия. Замъкът доминира от своя горист хълм над едноименния италиански град, който е част от провинция Салерно на района Кампаниа.

Официално градът съществува с указ от 28 март 1929 година, но районът е избран вече от борбоните за своята селскостопанска колония. Замъкът Батипаглиа се намира на около 75 километра южно от Неапол, в района, известен като Пиана дел Селе (Piana del Sele). Батипаглиа стои и на запад от река Тусчиано (Tusciano River), като морският бряг е само на една ръка разстояние.

Замъкът Батипаглиа

Селището на Батипаглиа е прочуто със своето сирене моцарела - Mozzarella di Bufala, което се произвежда съвсем свежо и прясно в няколко мандри в района. Батипаглиа предлага на гостите на града изключителни условия за културно-исторически туризъм.

Най-голямата забележителност на градчето е средновековния замък Батипаглиа, която гледа целия град от своя висок хълм. Освен двореца Батипаглия има още доста археологически обекти, които си струва да бъдат посетени.

Тази крепост, която местните жители познават под името Кастелучио (Castelluccio) обладава типично норманска архитектура. Отличителни са високите квадратни кули, които завършват със зъбери. Цялата укрепена стена на двореца Батипаглиа е набраздена от тези средновековни конструкции.

Предполага се, че крепостта е издигната на това място през 12 век. Мястото й не е избрано произволно, а така, че да е максимално удобно за защита на населението - не само от вражески нападения, а и от повишаването на река Тусчиано. Днес във вътрешността на замъка са успели да се запазят много красиви стенописи.

Освен интересния средновековен замък в района на Батипагниа може да видите и още няколко археологически обекта. Тук са разкрити над сто гробници, които датират от седмо до шестото столетие преди н.е.

Още няколко древни гробници, както и една Римска вила, която днес е потънала в руини, са известни тук под името Сан Джовани. В този район са открити монети, които са сечени някъде около 211 г. пр.н.е.

3.5
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати