Дворецът Бленхайм - Бленхайм Палас

06.05.2011

Ослепителният Бленхайм Палас (Blenheim Palace) е известен като родното място на Уинстън Чърчил, а днес логично е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Бленхайм е единствената такава постройка в Англия, която няма белега на царско или епископско имение, но все пак носи официално титлата дворец. Този красив замък е разположен на около 11 км от Оксфорд, в Уудсток (Woodstock) на английското графство Оксфордшър (Oxfordshire). В списъка на ЮНЕСКО Бленхайм фигурира от 1987 година.

И до днес дворецът Бленхайм се счита за едно от големите имения на територията на Англия. Той е заобиколен от в 2100 акра красиви градини и паркове с езера, приятни алеи и дървета, които са с най-висок ранг класификация сред ландшафтното паркоустроиство.

Дворецът Бленхайм - Бленхайм Палас

Архитектурата на Блемхайм е от изключителна важност, защото с проектирането и изграждането на Двореца между 1705 и 1722 г. представлява началото на един нов стил в архитектурата. Освен това озелененият парк на Бленхайм, проектиран от Ланселот Браун (Lancelot 'Capability' Brown) е считан за умалено копие на градините на Версайския дворец.

Оригиналният замък Бленхайм е бил предназначен за подарък на Джон Чърчил, 1-ви херцог на Марлборо (1st Duke of Marlborough) заради триумфа му над французи и германци в епичната битка при Бленхайм на 13 август 1704 г. Скоро обаче замъкът се превръща в център на ожесточени битки и спорове, което довежда до падането от власт на херцозите и до опетняване на репутацията на архитекта на Бленхайм - сър Джон Ванбруг (Sir John Vanbrugh). Ванбург е създател и на красивите замъци Хауърд (Howard Castle) (на около 24 км в северна посока от град Йорк) и замъка Инверерей (Inveraray Castle) в Западна Шотландия.

По великолепната архитектура на Бленхайм работят двама от най-изявените английски майстори – освен Ванбург, още и Никалас Хауксмур (Nicholas Hawksmoor). Двамата създават в Уудсток едно уникално творение, което е просперитет в английската романтична архитектура, отличава се с еклектични форми и бележи обръщането отново към натуралното и любовта към природата.

Ланселот Браун пък създава две прекрасни езера пред замъка, които се считат за едни от най-великите примери за а натуралистично озеленяване. Ванбург проектира двореца Бленхайм в перспектива и именно затова гледката от далеч към имението е най-добра.

Бленхайм Палас и неговите градини са изградени в оригиналния бароков английски стил, с който дворецът е бил издигнат в началото на 18 век. Днес той е съчетава три функции в себе си – на национален паметник, на мавзолей и на семеен дом, в който живеят 11 херцог и херцогинята на Марлборо.

В интериорно отношение замъкът Бленхайм впечатлява със сложните си детайли и изящни дърворезби, ръчно рисувани тавани и невероятни колекции от порцелан. Във всяка стая на двореца могат да се видят старинни картини и гоблени. На първия етаж на Бленхайм е поместена историческата част, където може да се проследи събитийността 300 години назад във времето.

В историята замъкът Бленхайм завинаги ще остане като родно място и дом на Уинстън Чърчил. Веднага след построяването си той става собственост на фамилията, а различните херцози внасят подобрения, разширения и промени по конструкцията и интериора на Бленхайм. Днес в стаята, в която Чърчил е роден, се помещава постоянна изложба, посветена на живота му.

Бленхайм Палас разполага също със собствен минерален извор, и водата от него се бутилира в имението. Дворецът е отворен за обществени посещения, като се предлагат възможности за отпразнуване на сватбени церемонии и се отдават няколко стаи под наем.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ангел Иванов
Ангел Иванов
27.05.2012 09:37
Наистина си заслужава да се види!
0
0