Имението Коломенское

09.10.2012
Имението Коломенское

Имението Коломенское (Kolomenskoye) е събрало цялата история на Русия. Основаното през 1923 година имение Коломенское всъщност е с над тривековна история – такава е възрастта на някои от сградите на територията му. Сред живописен пейзаж се е разположил дворецът на руската императрица Екатерина Втора (Catherine II), а небето е сякаш прободено от острия връх на църквата на Възнесението (Church of the Ascension), построена през 1532 година.

Тя е била издигната в чест на прочутия руски владетел Иван Четвърти, известен като Иван Грозни (Ivan the Terrible). В църквата се извършвали църковните ритуали и служби на семействата на владетелите на Русия. Църквата е един от шедьоврите на руската архитектура, изработена е от бял камък, украсен с красива резба.

Музеят-имение Коломенское е бивша царска собственост, която е разположена на юг от центъра на столицата на Русия – Москва (Moscow) и заема площ от почти четиристотин хектара. В храма на Казанската Света Богородица (Church of Our Lady of Kazan), построен през седемнадесети век, се намират изключително ценни икони. Из цялото имение има малки църквички, които привличат огромно количество туристи с красотата си.

От четиринадесети век Коломенское е било лятната резиденция на великите московски князе и руските царе и семействата им. Те били привлечени от възможността за лов на различни видове животни, тъй като Коломенское се славело от векове със страхотните си места за лов със соколи.

Имението Коломенское се превърнало в истинска разкошна резиденция по време на царуването на цар Алексей (Alexis) през седемнадесети век. Той идвал тук всяко лято и решил да го превърне в най-приказното място на света. В имението царят заповядал да се провеждат най-важните църковни служби, тук се празнували най-големите празници на царското семейство.

Имението Коломенское

По негова заповед били сринати старите царски покои и на тяхно място бил издигнат истински приказен дворец, който се състоял от двадесет и четири отделни сгради, палатки и шатри, които били свързани помежду си. В двореца имало над 250 помещения и той бил издигнат само за година.

В новия царски дворец имало изключително редките за онова време прозорци от слюда, а стените били украсени с изящна позлатена дърворезба. Кованите решетки били изрисувани с изображения на фантастични птици и животни. Дворецът бил построен изцяло от дърво, но успял да се запази непокътнат в продължение на сто години. В имението Коломенское обичал да се отбива руският цар Петър Първи (Peter I), но само през първите години на царуването си. В началото на осемнадесети век имението, както и селото около него започнали да западат.

През 1768 година дворецът бил разрушен и през 1770 година бил построен дворец за Екатерина Втора, който успял да се запази до 1812 година, когато бил разрушен от френските войски. За да се запази руската история, през 1923 година на мястото на бившата лятна резиденция на руските владетели бил основан музеят Коломенское.

По това време от цяла Русия в имението започнали да пристигат различни архитектурни паметници от дърво. В имението се намира старинната камбанария на свети Георги (St. George) от шестнадесети век. Тя е дървена, никога не се е отоплявала и богослуженията са се провеждали в нея само при хубаво време.

На територията на имението Коломенское могат да се видят много красиви колекции – на древноруска живопис, на предмети от порцелан и стъкло, на дървени реликви, нумизматична колекция, а също така много ценна колекция от предмети от скъпоценни камъни и метали. В имението се съхранява ценна колекция от старинни руски ръкописни книги.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати