Замък Дънстър

11.03.2013
Замъка Дънстър

Замъкът Дънстър (Dunster Castle)се намира в Съмърсет, Великобритания. Той е сред най-посещаваните туристически обекти в района. Кацнал на хълм, обрасъл с вековни гори, освен на древната му история, можете да се насладите и на невероятно красивите гледки, които предлага към Бристолския канал и към високите пусти полета на Ексмур.

Според първите писмени доказателства земите, на които е разположен днешния замък Дънстър, още преди 1000 години са били собственост на саксонец, който губи живота си по време на битка с цар Харолд. Участвалият на страната на царя Уилям де Моън, получава имота в знак на признателност.

Сдобилият се с новите земи Моън започва да издига каменно укрепление, но не успява да го довърши поради преждевременна смърт. С тази работа се заема сина му, който през 12 век благодарение на опитни майстори успява да завърши започнатото от баща му. От този период се е запазили портата, водеща към долната част на двореца. Предполага се, че тя датира от ранния 13 в.

Замък Дънстър

Замъкът Дънстър, който по това време още не изглеждал като дворец, а като обикновено каменно имение, бил в ръцете на фамилия Моън в продължение на почти 400 години и служил за техен дом. През 1376 г. той е продаден на лейди Елизабет Лутрел за 5000 лири. Причината за продажбата е започналите масови обири в горите около замъка. Лейди Елизабет Лутрел умира твърде рано и почти не успява да се порадва на имота си. Наследява я Хю Лутрел и така се започва редуване на различни представители на фамилия Лутрел.

Истинският човек от тази фамилия, който превръща имението във величествен замък, е Джордж Лутрел. Въпреки че наследява имота в полуразрушен вид, той съзира колко е ценен и решава да инвестира в мащабен ремонт. За тази цел наема архитекта Уилям Арнолд, който обаче не бил акуратен във воденето на сметките по разходите за ремонта и така вместо предвидените 462 лири Джордж Лутрел бил принуден да заплати 1200.

Дали е останал ядосан от този факт, може само да се гадае, но именно по това време обикновения имот се превръща в уникално якобинско феодално имение. От този период е запазена уникалната мазилка на тавана във вътрешната зала, дело на Уилям Арнолд.

Замъка Дънстър в Англия

По време на Гражданската война (1642-1650) живеещият в наследствения имот Томас Лутрел не бил привърженик на роялистите, а жена му открива огън срещу техни представители от балкона на замъка. Роялистите печелят, Томас напуска замъка и той става за известно време собственост на държавата.

През 1650 г. Кромуел нарежда замъка да бъде разрушен, туй като все още имал вид на защитно укрепление. За радост на днешното поколение, малки части от този архитектурен шедьовър остават непокътнати и фамилия Лутрел успява да си възвърне правото на собственост над двореца.

През 1680 г. след мащабна реставрация е направен екстравагантният за онова време модерен таван на всекидневната, а през периода 1700-1800 г. след период на успешно поддържане на имението, към вътрешната част на двореца се прибавя боулинг зала. Построява се частен параклис и се удължава пътя към замъка. Смята се, че от този период е и паркът за развъждане на елени.

Двора на замъка Дънстър

През 1868 г. се налага основно реставриране на имота. Нает е архитекта Антъни Салвин, който за 20 000 лири успява да придаде съвсем нов вид на замъка. Над всекидневната и ателието се изграждат високи кули, а във вътрешността на двореца се добавят множество удобства за живеещите. Днешните посетители на замъка Дънстър виждат всъщност именно този последен вариант на имота.

През 20 в. имението се използва най-вече за провеждане на грандиозни гала вечери, благотворителни балове и концерти. През 1976 г. след 21 генерации на фамилия Лутрел, живели тук цели 600 години, замъкът е продаден поради фалит.

Днес той е собственост на Националният тръст- благотворително дружество, което изкупува ценните имоти във Великобритания и ги прави обществено достояние.

Замъкът Дънстър става особено популярен като туристическа атракция след публикувания наскоро списък в "Дейли телеграф" на най-посещаваните от духове замъци. От общо десет обекта замъка Дънстър се подрежда на второ място. Споменава се за мъж в зелено, който обикаля из конюшните на замъка.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати