Кастел дел Монте (Castel del Monte)

31.05.2010
Castel del Monte

Кастел дел Монте (Castel del Monte) е замък, който впечатлява със строгата си средновековна, военна архитектура. Той се намира на 55 км западно от метрополията Бари, в югоизточната част на Италия. Областта тук е Апулия (Apulia). Кастел дел Монте е построен на хълм, който се забелязва от километри разстояние.

Кастел дел Монте е замъкът на прочутия Фридрих II. Той е с осмоъгълна форма, порталът е готически, но в архитектурата на крепостта има и ориенталски елементи. Странно е, че около постройката няма нито един ров или защитна стена, което навярно означава, че той не е бил замислен като защитно укрепление.

Строгата фасада на двореца Кастел дел Монте е издигната около 1240 г. на мястото на по-ранна крепост.

Според замисъла на императора, замъкът Кастел дел Монте е натоварен със силно символическо значение, както с разположението си, така и с неговата абсолютно правилна форма. Използвал се е предимно като ловна резиденция на владетеля. Някога е бил покрит с мрамор и в него са се издигали мраморни колони, но по-късно те били разграбени. След смъртта на Фридрих, сградата се използва като затвор, като убежище от чумната епидемия.

Главният вход на замъка Кастел дел Монте е разположен от източната му страна. Основната стена на сградата е висока 25 м, а всеки от осемте бастиона е по 26 м. Страните на основният октагон са 16.5 м дълги, а целият дворец е с диаметър 56 м.

Крепостта представлява осмоъгълна призма с осмоъгълни бастиони на всеки ъгъл. Всяка стена има 8 стаи. Октагонът е замислен като междинен символ между квадрата който изобразява земята, и кръга, символизиращ небето. Фридирх II може да е бил вдъхновен да построи замъка в тази форма от или от Куполът на скалата в Ерусалим, който той вижда по време на Кръстоносните походи или от параклиса в Катедралата в Аахен.

Интересен факт е, че Кастел дел Монте е изобразен на обратната страна на италианския евроцент. От 1996 г. той е включен в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати