Кралският дворец в Казерта (Caserta)

10.07.2010
Кралският дворец в Казерта (Caserta)

Кралският дворец в Казерта (Caserta Royal Palace) е спряган за един от най-сериозните конкуренти на двореца във Версай. Според мнозина тази изящна постройка е последното значително произведение на италианското бароково изкуство.

Той се намира в провинция Казерта (Caserta)в италианската област Кампания. Самият град Казерта е разположен в подножието на планинска верига. До този архитектурен шедьовър най-лесно може да се стигне с влак или кола, която има вариант да вземете под наем в Неапол.

Кралският дворец в Казерта е издигнат през 18 в. Той заедно с прилежащия му парк, акведукт, комплекса Сан Леучо, са вписани като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1996 г.

Първоначалната идея за замъка в Казерта била на Карл lV, но реализацията му се дължи на Карлос lll Испански, който нарежда огромният комплекс да се построи извън рамките не Неапол. Построяването му е в чест на мощта и богатството на Бурбонската кралска династия. По същия начин и Луи XlV построява Версайския дворец извън границите на Париж, за да се "измъкне" по-далеч от жителите на столицата.

Кралският дворец в Казерта (Caserta)

Архитект на Кралският дворец в Казерта е Луиджи Ванвители. Той създава този уникален бароков замък, който побира в главното си отделение цели 1200 изискани стаи, както и 25 кралски апартамента. Особено впечатляващо е главното стълбище, състоящо се от 116 стпала, като всички те са измайсторени от един единствен каменен блок.

Пред главния дворец в градините има безброй фонтани и басейни, повечето от които са красиви и изящни статуи. За да могат те непрекъснато да се снабдяват с вода, архитектът на двореца създава и акведукта. Сред пищните градини на парка е разположен и малък театър, който е издигнат по образец на неаполитанския Театро Сан Карло.

Комплексът Сан Леучо всъщност представлява кралската фабрика за коприна. Той е построен под формата на пантеон. В градините се издига и невероятен водопад, висок цели 80 м, който също се захранва от акведукта.

По времето на строителните работи е започнато изграждането и на път до замъка. Тогава доста жители били накарани на сила да работят по изграждането на пътя. По ирония на съдбата Карл lV не прекарва дори една нощ в двореца.

Разходката из дворцовия парк задължително трябва да ви отведе до най-крайната част на парка, където ще имате възможността да видите отблизо фонтана на Артемида и Атеон. След това не пропускайте да обиколите и из „Английската Градина” на кралицата. В самия дворец в Казерта се влиза единствено срещу входна такса, като по време на големи празници той е затворен запосещения.

3.7
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати