Замъкът Линдерхоф

22.11.2010
Linderhof Palace

В южна Бавария , на 87 км южно от Мюнхен, в красивата алпийска долина Грасвангтал се намира замъкът Линдерхоф (Linderhof Castle). Той е граден по заповед на. През 1869 г. Людвик ІІ разпорежда построяването на уникалния дворец. Замъкът Линдерхоф се строи от 1870 до 1878 г. под ръководството на придворния архитект Георг Долмана. В Линдерхоф всичко е било готово още по времето, когато кралят е още жив, и този замък си остава едно от любимите му места. Наа 13 юни 1886 г. в езерото Щарнберг монархът намира смъртта си.

Главната фасада на замъка е с тераси. Пред нея има басейн с позлатена скулптурна група. Струята на фонтана тук се издига на височина 30 метра. След портала на сградата посетителят попада в красив вестибюл. В периферията му има колони от червен мрамор. В центъра е разположена бронзовата скулптура на един от бурбоните - Людвик ХІV, известен в историята като кралят-слънце на кон.

Театралният художник Анжело Квадлио проектира през 1971 г.спалнята в замъка Линдерхоф През 1884 г. тя е разширена от Юлиус Хофман. Интересното е, че спалнята е най-голямото помещение в двореца. То е разположено по неговата средна ос и гледа към водната каскада на север, осветявана от кристален газов фенер с доминиращ син цвят. Мраморните скулптури, пластиките и рисунките по таваните показват склонността на стопаните към древногръцката митология. Над нишата на леглото е изрисувана слънчевата карета на Аполон, изрисувана от немския майстор Людвик Лескер. Бродериите на балдахините си остават незавършени, с изключение на баварския герб върху постелята.

Огледалната зала е свързана със спалнята. Намира се откъм южната й страна. Много специалисти смятат това помещение за един от върховете на майсторството на немските архитекти, които са били най-добрите в Европа в обзавеждането на огледални зали. Традициите на този занаят по германските земи са още от 18-ти век. Големите огледала са монтирани в стените, имащи бяло-златна обшивка.

Друга забележителност на замъка Линдерхоф е западната стая с гоблените, наричана още музикална. Тя поразява с многоцветността на стенописите. Картините и дамаската на меките мебели напомнят на гоблени. Те са изработени в парижка фабрика и изобразяват пасторални сцени в стил рококо. Посетителите се впечатляват от вида на богато украсения музикален инструмент, необичайна комбинация от фортепиано и латерна. До него има паун с реални размери, направен от рисуван севърски порцелан. В същата стая има още и лебед от бял порцелан, една от любимите птици на Людвик ІІ.

Linderhof Castle

Приемната на краля е изработена още в началото на строежа на замъкът Линдерхоф през 1870 г. Първоначалната идея е била помещението да бъде тронна зала. В скъпите облицовки на стените хармонично и дискретно са вградени две камини от бардиглийски мрамор, върху които са поставени конни статуетки на крале от бурбонската династия.

На север от замъка е разположен склон с водни каскади състоящи се от 30 мраморни стъпала, по които се стича вода в басейн с фонтан. Той е украсен със скулптурна група, изобразяваща римския бог Нептун. Стръмните склонове на баварските Алпи създават добри условия за направата на красивите градини около замъка Линдерхоф .

4.2
Общо гласували: 10
5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати