Замъкът Браганса

27.05.2010
Braganca Castle

Замъкът Браганса (или Браганца) (Braganca Castle) се намира в североизточната част на Португалия, в района Трас-ОС-Монтес (Tras-OS-Montes), който представлява една от най-дивите и неизследвани територии на страната.

Дворецът е разположен в едноименното историческо градче, което и до днес е запазило в перфектен вид средновековния облик на Стария си град. Доминиращ на върха на висок хълм замъкът Браганса представлява масивна римска цитадела, която е обградена с защитни стени, успели да се запазят до наши дни в доста добро състояние.

Панорамата към крепостта, разположена в недрожелюбна планинска местност, е в действителност внушителна и вдъхваща страхопочитание. Замъкът Браганса представлява нещо като символ на свободолюбивия и непримирим дух на португалците. За първи път на това място укрепление е издигнато от келтите, а малко по-късно римляните го подсилват и разширяват.

Целият град Браганса, заедно с крепостта на хълма е имал доста важна стратегическа роля някъде до 15 век. През 1441 г. Дом Джао l (Dom Joao l) се настанява в крепостното укрепление, за да може по-лесно да упражнява контрол в района на Браганса. Скоро родът му от Браганса се превръща в една от най-мощните и влиятелни фамилии. След 60 години испанско управление, през 1640 г. осмият херцог на Браганса заема трона в Португалия, след което замъкът Браганса става официално седалище на всички по-нататъшни херцози.

В центъра на крепостта е разположен т.нар. Домус Миниципалис (Domus Municipalis), който датира от 13-ти век. Това всъщност е единственият запазил се до днес пример за гражданско римско строителство на територията на цяла Португалия. Никъде другаде в цяла Европа няма подобна заседателна зала, като тази в замъка Браганса (Braganca Castle). Тя има петоъгълна форма и е изключително ценен исторически екземпляр. През последните години заседателната зала беше реставрирана и отворена за посещения, като входна такса не се заплаща.

В непосредствена близост до заплата е вратата на църквата Санта Мария, впечатляваща със сложно издълбания си гранитен портал, датиращ от 18-ти век. Браганса е и изходен пункт към Национален парк Монтесиньо, който е разположен върху 70000 хектара в тази част на Португалия.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати