Дворецът Пена в Португалия

11.11.2010
Дворец Пена

Националният дворец Пена (Pena Palace) е едно от седемте чудеса на Португалия. Този невероятен дворец се счита за най-старият дворец на европейския романтизъм и с право може да се каже, че той няма еквивалент никъде другаде по света.

Замъкът Пена е основната забележителност и туристическа атракция в невероятно красивия португалски град Синтра, за който Байрон възкликва в едно свое писмо: „Градчето Синтра в Естрамадура е може би най-красивото в света! ”. Синтра се намира на 30 километра западно от португалската столица Лисабон, малко преди Старият континент да се потопи в Атлантическия океан в най-западната си точка - Кабо да рока.

Самият дворец Пена или Паласу да Пена се извисява на върха на горист хълм при 500 м надморска височина над град Синтра, а при дневна светлина може да се забележи дори и от столицата Лисабон. Пена няма равен на себе си, защото е уникален със своя колорит и в цветово отношение, и откъм архитектурни стилове.

Историята на замъка Пена започва още през 12 век, когато на този връх е изграден малък параклис, посветен на Дева Мария от Пена. През 15 век Крал Мануел l нарежда разширяването на манастира. Векове наред той е бил уединено място за медитация, като е населяван от не повече от 18 души. През 18 век манастирът Пена е силно разрушен от мълния, но най-големи щети върху обителта предивиква мощното земетресение през 1755-та година.

Pena Palace

Сегашният замък Пена е издигнат през 1839 година от Фердинанд Кобургготски, който е чичо на българския цар Фердинанд. През 1838 г. той купува манастира, заедно с имотите му, включително внушителните останки от мавърската крепост и прилежащите им ферми и гори, след което започва да проектира двореца на мечтите си върху руините на манастира от 16 век.

Особено впечатляващ е стилът на двореца, който е смесица между готика, романтизъм и манюелин. Със своя средновековен лукс, кралски покои, невероятни картини и порцеланови съдове той се счита за емблема на португалското архитектурно изкуство по времето на Романтизма.

От тук гледката към океана е наистина неверотна. Целият дворец е заобиколен от буйна растителност, зелени красиви паркове, бръшлянови листа, полепнали по сградите и живописни портокалови дръвчета. Замъкът Пена е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

4
Общо гласували: 6
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати