Замъкът Стърлинг

18.01.2010
Stirling Castle

Замъкът Стърлинг (Stirling Castle) e ключова за шотландската история крепост. Този средновековен дворец е повод за национална гордост за шотландците, не само за това, че е бил арена на много ключови битки, но и в чисто архитектурен аспект. Замъкът Стърлинг седи величествено на висока вулканична скала, доминираща над града.

От най-ранни времена крепостта Стърлинг е ключова заради стратегическото си разположение. Целият град начело със замъка са били важен отбранително-пропусквателен пункт за всички пътуващи. И единствено място за преминаване на всяка армия, реши ла да се насочи в северна посока или на юг – към Англия. Именно затова наричали често Стрълинг „Ключът към Шотландия”.

Жителите на града са известни с прозвището Синовете на Скалата. Това наименование има своето просто обяснение, свързано с факта, че през вековете дворецът, издигнат на скалата привлича все повече и повече хора, които се настаняват да живеят в района му. Първите писмени сведения за ранната крепост Стърлинг датират от около 1110, когато крал Александър I идва да посети близкия параклис. По това време дворецът вече е бил утвърден като отбранителна крепост.

Крепостта и самият замък многократно са били разрушавани и наново построявани при управлението на различните монарси. Днес особено интересна във вътрешността на Стърлинг е т.нар бяла Тронна зала, която датира от края на Средновековието. Също впечатляващ е и завладяващият ренесансов дворец, който е издигнат по времето на Джеймс V.

Замък Стърлинг

Кралският параклис е построен по времето на Джеймс VІ за кръщенето на първородния му син Хенри и се отличава с италианския си стил. Не пропускайте да видите и старата кралска сграда, която е построена на най-високата част на скалта през далечната 1496 г.

Днес замъкът Стърлинг предлага на своите посетители едно невъобразимо пътешествие из времето назад. Дворецът е отворен целогодишно за посетители. След като разгледате вътрешността на замъка не пропускайте да се разходите из приятните му градини. Някъде там ще видите и статуята на Робърт Брус.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати