Кралският дворец в Мадрид

13.01.2011

Кралският дворец в Мадрид (Royal Palace of Madrid) е най-големият замък и без съмнение един от най-красивите и внушителни на територията на цяла Европа. Той е разположен в западната част на центъра на испанската столица Мадрид, на изток от историческия център на града и на съвсем кратко разстояние от Площад Испания.

Кралският дворец в Мадрид е официалната резиденция на испанския крал в столицата. Испанското кралско семейство по-принцип използва по-малкия дворец Ла Зарзуела, който се намира в покрайнините на града, за своя резиденция. Кралският дворец в Мадрид се използва най-вече за официални държавни мероприятия. Той е държавна собственост и се стопанисва от Агенцията за национално наследство.

Madrid Royal Palace

Едва ли има достатъчно думи, които да опишат красотата и пищността на Кралския дворец в Мадрид. С общата си площ от 135 000 кв. м той автоматично се превръща в най-големия дворцов комплекс в западната част на Стария континент. В него има общо 2800 стаи и зали, 50 от които могат да бъдат посетени.

Днес посетителите на Кралския дворец в столицата на Испания влизат в него през големия площад Пласа де ла Армериа. Сред стаите, които са отворени за обществени посещения са голямата трапезария, която достига до 400 кв. м дължина. Изключително атрактивна е и Китайската зала, както и внушителната тронна зала, чиито стени са покрити с червено кадифе.

Кралският дворец в Мадрид включва също Кралския музей на армия. В него може да разгледате красива колекция от бойни принадлежности и оръжия, включително и бойните доспехи на крал Чарлс V. Тук е и кралския боен арсенал с интересни оръжия от 18 век. Из целия дворец може да видите произведения на изкуството и невероятни картини на велики художници като Веласкес, Караваджо, Гоя и др.

Кралският дворец в Мадрид разполага и с богата колекция от гоблени, старинни мебели, порцелан. Тук също е изложен и също и единствения завършен струнен квинтет Страдивариус. Не пропускайте да разгледате и градините Сабатини, които са част от Кралския дворец в Мадрид.

Дворец в Мадрид

Те са направени по проект на италианския архитект Франческо Сабатини, който ги аранжира в неоготически стил. Прекрасните паркове, зелени и цветни лехи, езера, фонтани и статуи на крале са подредени с изключителна симетрия.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати