Замъкът Athenry

24.04.2010
Athenry Castle

Средновековният замък Athenry (Athenry Castle) е красиво разположен в едноименното градче, което е част от ирлансдкото графство Гелуей (Galway). Замъкът и градът Athenry се намират на 25 километра в източна посока от самия град Гелуей. Athenry се счита за един от най-добре запазилите се средновековни градове, оградени от защитна стена. Същинската част на двореца е разположена в историческия център на градчето Athenry.

Средновековната крепост е построена през 13 век, по време на англо-норманската колонизация. Днес това, което се е запазило от целия комплекс на Athenry е защитната градска стена, която е издигната през 1211 г. Освен нея все още може да се види укреплението на замъка, построено през 1235 г., както и Доминиканското братство, което е разрушено от крал Хенри VIII.

Смята се, че преди да се появи средновековния Athenry, на неговото място през 7-8 век вече е имало укрепление. Наблизо преминава и река Клерийн. Съшинския замък Athenry се появява през 1235 г., когато Мейлер де Бирмингам разпорежда построяването на крепостта, обградена от мащабни защитни стени и с наблюдателна кула във всеки ъгъл.

Общият вид на замъка Athenry като цяло напомня за студ и тъмнина. На вторият етаж липсват каквито и да било прозорци, а и не навсякъде има камини, които да внасят топлина и светлина в залите. Собственикът на Athenry – Бирмингам, решава да напусне собствения си дворец през 15 век. Той се измества във фамилната си къща в градчето, която днес се намира до пазара на централния площад.

За последните около пет века замъкът Athenry е бил изоставен. Състоянието на някогашната внушителна дворцова постройка е било пагубно, като тя е нямала дори и покрив. През 1990 г. обаче клонът на службата за национално благоустройство, занимаващ се с историческите паметници на територията на Ирландия започва стриктна работа по възстановяването на структурата на двореца. След този основен ремонт Athenry е отворен за обществени посещения през цялот врем е на годината.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати