Замъкът Стюърт

24.06.2010
Замъкът Стюърт

Замъкът Стюарт (Stuart Castle) е прекрасно имение, което се извисява сред живописните поляни на шотландските Хайлендс. Замъкът Стюарт е построен на брега на лимана Мъри Moray, като е разположен на около 7 километра от град Инвърнес. След около 300 години забвение, замъкът Стюарт е възроден и днес в него се помещава един първокласен хотел.

В него все още живеят членовете на семейство Стюарт, но самите те са на мнение, че са твърде малобройни, за да изпълнят осемте прекрасни спални, с които разполага имението им. Днес може да си подарите един приятен уикенд в замъка Стюарт и природната красота, която го заобикаля, като средната цена на нощувката е около 475 долара.

През трите столетия, в които Стюарт е необитаем никой няма представа какво се е случвало отвъд каменните му стени. Около замъка обаче витаят истории за много призраци и духове, като много хора вярват, че и до днес те са неговите постоянни обитатели. Обвита в зловещи истории е горната спалня в източната кула на замъка Стюарт. Посещението на замъка Стюарт днес може да ви осигури едно невероятно приключение в изседване на неговите тайни коридори и проходи, скрити входове и въртящи се врати.

Когато Кралицата на Шотландия Мария се завръща в Шотландия през 1561 година след смъртта на мъжа си, тя дава територията на замъка Стюарт на своя полубрат - Джеймс Стюарт, предоставяйки му титлата граф на Мъри. Графът управлява Шотландия като нейн регент. За съжаление той е убит, а след него и 2-рият граф на Мъри намира смъртта си, като е намушкан до смърт 13 пъти.

Замъкът Стюарт е окончателно завършен през 1625 година от Джеймс Стюарт, 3-ти граф на Мъри. Той взел за жена Ан Гордън, която била дъщеря на реалния убиец на баща му - графът на Хънтли. Смята се, че замъкът е построен за защита на териториите на Мъри.

През вековете, замъкът Стюарт устоява на размирните събития от шотландската история, като служи за убежище както на графовете Мъри, така и на семейство Стюарт. По-нататък нерадостната съдба на замъка Стюарт му отрежда цели 300 години да тъне в прах, като е тотално изоставен.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати