Замъкът Колоси

21.01.2011
Замъкът Колоси в Кипър

Замъкът Колоси е един блестящ пример за военна архитектура, запазила се до днес като ехо от миналото в земите на остров Кипър. Мощната цитадела на Колоси е разположена само на няколко километра от град Лимасол, като крепостта се намира в западните му околности. Колоси се намира точно в сърцето на плодородните долини на южната част на Кипър. Тази част на острова още от Средновековието е важен производствено търговски район, като тук се отглежда изключително богат и разнороден набор от насаждения.

В земите на замък Колоси (Kolossi Castle) виреят изключително добре захарна тръстика, маслинови дървета, от които се произвежда първокласен зехтин, а също така памук, плодови дръвчета, плантазии от зърнени култури, както и лозови масиви. От векове насам районът на Колоси е зивестен с производството и обработката най-вече на захарна тръстика.

Предполага се, че оригиналният замък Колоси е издигнат през 1210 година от френски военни. Това били годините, когато крал Хю III, който принадлежи към рицарите от Ордена на Св. Йоан от Йерусалим, по-известни като Хоспиталиерите става владетел на района на Колоси. Замъкът Колоси, такъв, какъвто говиждаме днес е издигнат през 1454 година именно от Хоспиталиерите по заповед на тамплиера Луи де Магнак.

Замъкът Колоси

Стените на замъка Колоси достигат до 21 метра височина. В самата крепост се влиза през мост. В една от двете големи зали на Колоси, разположена в южната част на комплекса има невероятни произведения на изкуството. На една от стените има прекрасни стенописи, изобразяващи разпването на Божия син, до което е поставен ликът на Магнак.

Предполага се, че това помещение в Колоси се е използвало за религиозни ритуали, а в съседното, което има камина, най-вероятно се е помещавала трапезарията. На втория етаж на крепостта има още две обширни помещения. В източната част на замъка Колоси все още могат да се видят съоръжения за производство и обработка на захарна тръстика.

През последните години в рамките на крепостта с епровеждат редовно археологически проувания. Паралелно с това замъкът Колоси е отворен за обществени посещения от 07.30-19.30 часа в периода между 1 юни и 30 септември , а от 1-ви октомври до 31 май може да посетите крепостта между 07.30-17.00 часа.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати