Манастирът Гегард

21.03.2013
Манастир Гегард

Манастирът Гегард (Geghard) е една от големите забележителности на Армения (Armenia). Манастирският комплекс се намира в района Котайк (Kotayk). Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

На арменски името на манастира означава копие. Манастирът Гегард се намира до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди името на манастира е свързано с копието, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин (Echmiadzin).

Части от манастирския комплекс се намират във вътрешността на скалите около река Гохт, затова Гегард е известен като скален манастир. Освен скалната част на манастира има и допълнителни постройки. Върху стените на манастира могат да се видят много стели с кръстове, които са характерни за арменските манастири.

Гегард

Манастирът е бил създаден през четвърти век. Първоначално Гегард се е намирал в една от пещерите в скалата. Дори в началото манастирът е бил известен с името Айриванк. В превод от арменски това означава пещерен манастир. В пещерата, където се е намирал първоначалният манастир, е имало свещен извор. Постепенно манастирът се е разраснал и са били изградени допълнителни постройки.

През десети век Гегард е бил разрушен от нападение на араби. Тогава са били унищожени много от реликвите в манастира, а по-голямата част са били откраднати. Старинните ръкописни документи, които се съхранявали в манастира Гегард, също били унищожени, а сградата на манастира била изгорена.

Параклисът на Гегард е бил построен в началото на тринадесети век, когато са били възстановени сградите, които са били изгорени при разрушаването му. През тринадесети век се изсичат църкви в скалите, като се използват за основа различни пещери. Изграждат се много монашески килии, гробница, а също така и зала за събрания. През тринадесети век манастирът вече има седем църкви и е известен като Манастирът на седемте църкви.

Гегард Гледка

Днес манастирът Гегард е не само известна туристическа дестинация, но също така и място, където се събират поклонници. За съжаление нито една от старинните реликви на манастира Гегард, освен копието, с което е бил прободен Христос, не е оцеляла до днес. Копието се съхранява в специална, направена за него рамка от сребро, която е позлатена. Тази рамка е направена през седемнадесети век.

Манастирът Гегард е бил добре защитен от всички страни. От три страни манастирът е бил заобиколен от огромни насипи земя, които са се запазили и до днес. От четвъртата страна манастирът е защитен от почти отвесни скали. В комплекса е имало голяма плоча, върху която са се извършвали ритуални жертвоприношения. В жертва са се принасяли животни. Тази плоча се е запазила до днес.

Най-голямата църква на манастира е била построена в началото на тринадесети век. Тя е главната църква на комплекса и носи името Катогике (Katogike). Тя притежава разкошни порти с резба, изобразяваща дървета с нарове и лоза с грозде. Портата е украсена с изображения на гълъби, а също така и с лъв, който сразява бик. Красиви релефи върху купола изобразяват животни, хора и птици.

4
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати