Национален парк Дои Интанон

30.04.2011
Национален парк Дои Интанон

Дои Интанон e известен като най-високия връх на територията на Тайланд, а земите около него са организирани в Национален парк Дои Интанон (National Park Doi Inthanon). Самият парк е разположен на около 90 минути с кола югозападно от град Чианг Мей и е известен с великолепните си водопади, флората, фауна, езера, храмове и великолепни панорамни гледки. Наричат често високата 2565 метра планина Дои Интанон „Покривът на Тайланд”, защото на върха има два великолепни куполни будистки храм-паметници, известни като чедис (chedis).

Национален парк Дои Интанон се разпростира на 482 кв. км и е дом на огромно разнообразие от горски растения, 66 вида бозайници и 386 вида птици. Горите включват влажна вечнозелена растителност, борова гора и смесена широколистна гора. По полянките може да видите красиви и редки цветя като орхидеи и рододендрони. Сред животните, които обитават Дои Интанон са тигри, елени, диви свине, зайци, макаци, маймуни, азиатска черна мечка и огромно богатство от птици. Преди време в основата на планината имало езеро, където се събирали много врани.

В тази връзка е и едно от предходните имена на планината и парка - Doi Ang Ka, което в превод означава „езеро на враните на върха”. До 1899 година Дои Интанон е известна с това име или като Doi Luang (голямата планина). Днешното й име представлява съкратен вариант на това на краля Inthawichayanon, който е един от последните царе на Чанг Мей (Chiang Mai), загрижен за горите и природата на север.

Национален парк Дои Интанон е разположен на 2565 метра над морското равнище, което обуславя студеното време и висока влажност през цялата година. Особено в горната част на планините температурите са минусови. В по-голямата част от времето тази дивна природа е обхваната от мъгла. Дори да изкачвате Дои Интанон през лятото, когато в полите на планината е топло, на върха има сняг и е необходимо да сте дебело облечени.

Национален парк Дои Интанон

Планината Дои Интанон е част от планинската верига, разделяща Бирма от Тайланд, известна с името Лоир Лан (Loi Lar). Вторият по височина връх в рамките на Национален парк Дои Интанон е Дои Хуамодлуанг (Doi Huamodluang), достигащ 2330 метра над морското равнище. Тази дивна и ценна за Тайланд планина е източник на много реки, включително Мей Кланг, Мей Паконг (Mae Pakong), Мей Пон (Mae Pon), Мей Хои (Mae Hoi) и др.

Най-забележителният водопад в Национален парк Дои Интанон е Ма Я (Mae Ya Waterfall), който спуска водите си от 100 метра височина.

В близост до самия връх на планината са издигнати два забележителни възпоменателни будистки храма, известни като Napamaytanidol Chedi. Тези храмове са построени в чест на 60-ия рожден ден на краля и кралицата съответно през 1987 г. и 1992 г.

За да разгледате детайлно и обстойно красотата на Национален парк Дои Интанон, е най-добре да се присъедините към една от многото туристически екскурзии и обиколки, организирани от близкия град. Предвид мащаба на планината това е най-добрият избор. Първоначално вземете автобус до Чом Тонг (Chom Thong) от Чанг Мей Гейт, южно от града, а след това вземете автобус към водопада Мей Кланг (Mae Klang). Последната връзка е още един автобус към планината Дои Интанон.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати