Национален парк Зов тигра

10.07.2013
Национален парк Зов тигра

Националният парк Зов тигра (Zov tigra), което в превод означава „зовът на тигъра”, се намира в Приморски край и се простира на площ от над 83 000 хектара. Паркът е създаден през 2007 година и целта му е да запази природни и културно-исторически обекти.

В парка живее амурски тигър, известен още и като сибирски тигър. В парка живеят над триста тигъра от този изчезващ вид. Паркът се намира в района на планината Сихоте Алин (Sikhote Alin). На територията на парка се намира и планината Облачная. Планината се издига на 1854 метра височина. Височината в различните части на Национален парк Зов тигра достига от 155 до над 1800 метра.

На територията на националния парк има различни видове растения и животни. Сред тях има редки видове, а някои от тях се срещат само на територията на парка. В парка живеят различни видове таралежи и зайци, катерици, много видове гризачи.

Освен амурския тигър в парка живеят и други хищници: рис, горска котка, леопард, червен и сив вълк, енотовидно куче, лисици, язовци, норки, видри, порове, кафяви и хималайски мечки. В парка се срещат също така и диви прасета, кошути, петнисти елени.

В района на Национален парк Зов тигра живеят над сто вида птици. Сред тях са черният щъркел, белоопашатият орел, различни видове бухали и сови. В парка има много красиви растения, сред тях са рододендрони, които цъфтят много красиво.

С помощта на световния фонд за опазване на дивата природа в национален парк Зов тигра се създават условия, при които посетителите на парка могат да се запознаят с амурския тигър в естествената му среда. Сред съветите, които служителите на парка дават на посетителите, е да внимават как се държат, когато забележат тигър.

Национален парк Зов тигра, Русия

Най-опасната ситуация е да видите тигрица с малки, при което тя веднага ще изръмжи предупреждаващо. Съветът на служителите на парка е без паника да се отдалечите. Ако сте в близост около сто метра и по-близо до майката, тя може да ви нападне. Срещнете ли малки тигърчета по пътя си, е абсолютно забранено да ги докосвате, а още по-малко да ги хващате. Дори малките тигърчета могат да нанесат смъртоносни рани на човек.

При посещения на парка с кучета трябва много да се внимава, тъй като амурските тигри нападат домашни кучета.

При среща с тигър, който се готви да ви нападне, трябва да се отдалечавате, без да се обръщате, като непрекъснато го гледате.

Добре е да предизвикате силен шум. Препоръчва се стрелба във въздуха, тъй като опитът да се убие тигъра с изстрел обикновено завършва само с раняване, а раненият звяр става смъртоносно опасен. Най-добър метод е да се използва сигнална ракета. Тя се пуска не нагоре, а над тигъра, като след отдалечаването на животното се проверява дали ракетата не е предизвикала пожар.

Туристите могат да почиват върху мекия мъх край река Милоградовка. Реката има красиви водопади. Покрай нея минава така наречената пътека на тигъра. През тази пътека често минават амурски тигри. Туристите трябва да минават през пътеката внимателно, за да не безпокоят тигрите и техните малки. Туристите също така трябва да внимават и за собствената си безопасност.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати