Национален парк Пийк Дистрикт

26.03.2013
Национален Парк Пийк Дистрикт

Нацонален парк Пийк Дистрикт ( Peak District ) е разположен основно на територията на Дербишир, Централна Англия. Намира се между градовете Манчестър, Шефилд и Дарби. Той е основан през 1951 г. и със своите почти 22 000 000 посетители годишно се подрежда на второ място в света по посещаемост, предхождан е само от японската планина Фиджи. Пийк Дистрикт е и първият открит национален парк на територията на Великобритания.

Националният парк Пийк Дистрикт се разпростира на около 1400 кв. км. и е идеално място за разходки на чист въздух и за планински спортове като алпинизъм, маунтинбайк и скално катерене.

Въпреки че в превод Пийк Дистрикт се превежда като "област на върхове", паркът не се отличава с типично изразен планински релеф и най-високият връх се извисява на скромната 636 метра надморска височина. Тук преобладават ниските и заоблени планински била. Мястото е тектонски активно и има развила се свлачищна дейност.

Пийк Дистрикт

Областта обаче е наистина много красива. В тучна зеленина са разхвърляни високи чукари и долини между тях. Горите не заемат голяма част от парка, за разлика от пасищата за овце и крави. Тук те пасат на воля и могат да бъдат срещнати навсякъде из околността.

Сред живеещите в областта близо 40 000 души е развита стопанската дейност, като първо място заема овцевъдството. Развит е и туризмът, като много селски имоти предлагат стаи под наем, а в градовете има големи хотели, подходящи за тези, които не са почитатели на селския туризъм.

Идеята на Пийк Дистрикт възниква с цел да не се пренаселва района и да може да се запази културния ландшафт, характерен за Викторианска Англия. Голяма част от земите са притежание на частни собственици и това налага намесата на държавата и нейните закони, за да може това кътче да запази своя облик.

Още в началото на 16 в. става ясно, че районът е много богат на полезни изкопаеми. Започва извличането на цинк, каменни въглища, олово и дори сребро. Местността започва да се превръща в миньорски център, което започва да застрашава естествената природна красота.

Парк Пийк Дистрикт

Пейзажите и невероятните картини в национален парк Пийк Дистрикт определено ни пренасят в епохата на "Добрата стара Англия". Сред основните забележителности тук спада крепостта край село Кесълтън (Castleton) и четири пещери, в които се влиза с гид, който ви разказва за тяхната древна история. Най-големият град, влизащ в територията на Пийк Дистрикт е Бъкстън.

Няма най-подходящо време за посещаване на националния парк. През лятото ще се радвате на зеленината и ще можете да практикувате множество спортове. През зимата обаче каменното селце Кесълтън със своята незабравима крепост е изключително очарователно с коледните си песни, които се изпълняват в разкошните пещери на парка, а навсякъде е украсено със свещи.

За посетителите, обичащи пътешествията, красотата в национален парк Пийк Дистрикт е внушителна. Добре е да прекарате повече време в отделните села и градове, влизащи на територията на парка, защото така най-добре ще почувствате тукашната атмосферата. Не е задължително да практикувате скално катерене, за да посетите втория по посещаемост национален парк в света. Обширните зелени полета ще ви омагьосат веднага и ще искате да прекарате тук колкото се може повече време.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати