Национален парк Езеро Малави

22.08.2013
Езеро Малави

Мнозина не са чували са съществуването на Република Малави, разположила се елегантно в Южна Африка. Тя се намира между Танзания, Замбия и Мозамбик. Тази африканска перла несправедливо е пренебрегвана от туристите, защото е рай за любителите на природата и екотуризма. Държавата разполага с пет национални парка, сред които се откроява национален парк Езеро Малави (Lake Malawi National Park), който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

За първи път териториите на тази африканска държава са открити от португалците през 16 в., но в историята за откривател на Малави често е споменаван британеца Дейвид Ливингстън. През 1860 г. той открива брега на езерото Малави и го нарича Ниаса, което на местния диалект означава "езеро на звездите". Това се дължи на факта, че повърхността на това африканско езеро винаги блести под яркото слънце.

Езерото, което вече носи името Малави, заема една пета от територията на африканската държава. Разположено е по продължение на почти цялата ѝ източна граница и се смята за една от перлите и символ на страната.

В сравнение с всички сладководни езера по света, това огромно езеро разполага с най-голямото разнообразие от екзотични видове риби. Заради своето богатство то е включено в територията на национален парк Езеро Малави и е защитена територия, която бързо става призната като обект на ЮНЕСКО.

Езеро Малави е известно и като календарното езеро. Това се дължи на факта, че дължината му е изчислена на 365 мили, колкото са дните в годината, а ширината на 52 мили, колкото са седмиците.

По своите размери езеро Малави се нарежда на трето място в Африка и на девето място в света. То има изключително важно значение за биолози, зоолози и различни изследователи, защото от богатото му разнообразие на флората и фауната му се извлича ценна информация за еволюцията на различните видове.

Езерото Малави е рай и за птиците. Тук, привлечени от богатия воден живот, който е прекрасен източник на препитание, идват най-различни видове пернати. По разнообразието на видове то е надминато само от Галапагоските острови и то само защото на тях се срещат птици от семейство сипки (Fringillidae).

Национален парк Езеро Малави

Ненадминато е обаче по разнообразието от тропически риби. Няма друго сладководно езеро в света, което да може да се похвали с близо 500 вида циклиди. Друг интересен факт е, че около 30 % от всички риби са ендемични и няма къде другаде по света да бъдат видени.

Въпреки че паркът носи името Езеро Малави, той охваща и доста странични територии, както и няколко крайбрежни островчета, както и нос Маклиър и полуостров Нанкумба. За разлика от територията на националния парк, който е почти безлюден, по бреговете на езерото се е съсредоточила голяма част от населението на Малави.

Голямо е богатството и на диви животни, обитаващи близките гори. Срещат се предимно диви свине, хипопотами, леопарди, верветови маймуни и бабуини чакма. Ако имате късмет можете да видите и представители на слоновете, но те се срещат доста по-рядко.

Можете да посетите национален парк Езеро Малави по всяко време на годината, но имайте предвид, че месеците от май до август не са толкова горещи и почти няма валежи.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати