Национален парк Ниоколо-Коба

14.08.2013
Национален парк Ниоколо-Коба

Сред западноафриканските държави за най-атрактивна от мнозина е считана Сенегал. Особено популярна е с дивата си природа, която се отличава с голямо разнообразие. Тази африканска перла разполага с четири национални парка и с четири резервата.

Сред тях се откроява национален парк Ниоколо-Коба (Niokolo-Koba National Park), разположен около река Гамбия и нейният приток Ниоколо в югоизточната част на страната.

Паркът притежава изключително разнообразен ландшафт, в който се редуват гори, реки, езера, савани и други. Тук могат да бъдат наблюдавани в тяхното естествено състояние почти всички видове едър дивеч, характерен за територията на Западна Африка. Заради своето разнообразие от животни и растения през 1981 г. ЮНЕСКО го включва в списъка на световно наследство.

Паркът има богата история, която започва още през 1954 г. През 1969 г. териториите му са разширени, а през 1981 г. е категоризиран за биосферен резерват. За съжаление бракониерството продължава и в наши дни и ЮНЕСКО е включил Ниоколо-Коба в Червения списък на застрашените обекти.

Ако се разхождате в национален парк Ниоколо-Коба особено впечатление ще Ви направи прочутото дърво боабаб. Често обиколката на тези великани достига от 16 до 20 м. Имат дебели къси клони, които са покрити със свежи листа.

В корените им на много места ще видите бели цветове, увиснали на тънко стебло. От листата на това дърво местното население вари нещо от рода на зарзаватните супи, а от дървесината приготвя лико и въжета.

Друг интересен представител на растителния свят в парка е маслената палма. За една година това дърво побира в семената си до 15 кг. мазнина, която после се използва в сапунената и парфюмерийната промишленост. Маслиновата палма се характеризира и със своя сладък сок.

парк Ниоколо-Коба

На територията на парка можете да срещнете около 1500 вида растения, които на практика са почти толкова, колкото на територията на цялата държава. Сред тях има доста интересни видове, каквото е дървото сейба. Листата му доста напомнят на дървото ясен. Известно е и като кашкаваленото дърво, защото дървесината му е изключително податлива и мека и се използва за направата на дребни предмети от дърво.

Поразително е богатството и на животинския свят. Тук можете да срещнете много хипопотами, лъвове, диви свине, различни видове антилопи и маймуни, жирафи, леопарди и три вида африкански крокодили. Особена атракция представлява белия носорог, който рядко се среща в тази част на Африка. Разнообразието на птици и влечуги също е забележително.

Можете да посетите Сенегал и уникалната му природа по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от декември до май. В националния парк се организират сафарита само през деня, защото през нощта дивите животни излизат да ловуват.

Задължително си носете спрей против комари, особено ако попаднете тук по време на дъждовния сезон. Ако искате да разгледате всички кътчета на парка е добре да си отделите поне два дена.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати