Национален парк Джоудж

14.08.2013
Национален парк Джоудж

Африканската държава Сенегал е известна със своята дива природа, която привлича много авантюристи. В нея има няколко национални парка и резервата, част от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Такъв е и орнитологическия национален парк Джоудж, познат също като Джудж (Djoudj National Bird Sanctuary). Той е разположен на едноименното езеро, което се е превърнало в райски кът за много водолюбиви птици.

Национален парк Джоудж се намира на югоизточния бряг на река Сенегал в северната част на страната. Неговото богато разнообразие от птици е съсредоточено главно около реката и блатистото езеро Джоудж. Покрива 16 000 хектара с мочурливи местности и разполага с няколко потоци, по-малки езера и други водоеми. Тук дом са намерили около 1.5 милиона птици, като много от тях са застрашени от изчезване.

Разнообразието на видове също е впечатляващо. Тук са класифицирани почти 400 вида птици, сред които най-често срещани са пеликаните и фламингото. Разнообразието от диви животни, които обитават парка, също е голямо. Тук те са намерили прекрасен източник, благодарение на който успяват лесно да утолят жаждата си.

Сред голямото разнообразие на пернати се отличава белия пеликан, африканската лопатарка, корморана, червената чапла и голямата бяла чапла. Погледнато в исторически аспект тези територии са били подложени на променливи цикли, при които териториите са били наводнявани с пресна вода от река Сенегал, които са били последвани от приток на солена вода от океана.

След включването на национален парк Джоудж в списъка на ЮНЕСКО той придобива голяма популярност. Посещаван е от около 10 000 души всяка година. На своите гости парка предлага разходка с лодка по един от главните пътища, при което пътешествието Ви завършва сред огромната колония от пеликани.

През 2000 г. паркът беше включен в списъка на ЮНЕСКО като застрашен обект поради прекомерното нарастване на броя на растението Salvinia. То е от рода папратовидни растения и за известно време заплашва от задушаване местната растителност на парка. След взетите мерки през 2006 г. паркът престава да е в списъка на застрашените.

Парк Джоудж

Ако решите да дойдете в Джоудж, за да наблюдавате голямото разнообразие от птици, имайте предвид, че поради голямата влага комарите тук се чувстват като у дома си. Задължително си носете спрей против тях. В страната съществува и целогодишен риск от малария.

Можете да посетите забележителната природа на Сенегал и богатството от птици в национален парк Джоудж по всяко време на годината, но за прието се смята основния сезон от декември до май.

Страната се слави като най-лесно достъпната държава в Западна Африка, защото освен редовните самолетни полети, пристигащи от различни краища на света, Сенегал е популярен и като страната с най-добрата инфраструктура в региона.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати