Порта Нигра в Трир

03.01.2012
Порта Нигра в Трир

Крепостта Порта Нигра в Трир е уникален исторически паметник от римската епоха, който днес представлява уникална връзка на модерния немски град Трир с историческото му минало. Изключително добре запазена Порта Нигра е безспорно най-голямата историческа забележителност в Трир, както и най-голямата римска порта, която може да се види на север от Алпите.

Трир се счита за най-стария град на територията на Германия и като такъв има хилядолетна история, която е завещала на настоящите поколения невероятни архитектурни паметници. Порта Нигра в Трир е включена в списъка със Световното историческо налседство на ЮНЕСКО, заедно с Катедралата в Трир, която се счита за за най-стария католически храм на територията на страната.

Порта Нигра е най-древната защитна структура в Германия. Тя е построена около 180 година сл.н.е., когато целият римски град е бил заобиколен от укрепени стени. В тези антични времена Трир става римска колония от 1 век сл.н.е, а в началото на втори век се утвърждава като голям търговски център на областта. Трир начело с крепостта Порта Нигра се превръща в една от столиците на Римската империя около края на 3 век, а успоредно с това добива слава, като е наричан „Втория Рим”.

Порта Нигра е само една от четирите римски порти, които все още могат да се видят в Трир. Другите три с течението са разграбени заради каменните блокове и стоманата в конструкциите им. Самото име на Порта Нигра (Черната врата) идва от Средновековието, когато жителите на Трир са я кръстили така заради тъмният цвят на каменните блокове, от които е построена.

Порта Нигра за разлика от нерадостната съдба на останалите три градски врати, остава непокътната, защото била използвана като скромна резиденция на един монах отшелник на име Симеон в продължение на седем години между 1028 и 1035 година. След смъртта на монаха Симеон Порта Нигра е преобразувана в църква на два етажа и кръстена Свети Симеон- Самият отшеник бил погребан в храма.

Град Трир - Порта Нигра

Горният етаж на Порта Нигра се използвал за манастирска обител, а долниято служел като богослужебна обител. С идването на Наполеон около 1803 година, църквата в Порта Нигра била унищожена, с което и част от самата конструкция на римската порта. Датиращата от 12 век романска абсида обаче е оцеляла и малко по-късно Порта Нигра е била възстановена до вида, с който е била през Средновековието.

Порта Нигра впечатлява с конструкцията си. Тя е издиганат само от пясъчникови блокове, скрепени с метални прътове. Няма хоросан, а всеки един от каменните блокове достига до тегло около шест тона. На дължина Порта Нигра достига до 118 фута, до 70, 5 фута на ширина, а цялата постройка е с височина от около 90 фута. Днес Порта Нигра е със статут на музей, като посетителите могат да разгледат и останките от някогашната обител на Свети Симеон.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати