Мостът Форт Рейл

02.05.2011
Красиви мостове - Форт Рейл Бридж

Мостът Форт Рейл (Forth Rail Bridge) е първият в света, изграден изцяло от стомана. Издигнат още през 19 век, Форт Рейл и до днес се счита за чудо на инженерната мисъл и постижения. Бил е най-голямото подобно съоръжение на времето си, а днес е една от най-специфичните и интригуващи забележителности на Шотландия.

Мостът Форт Рейл е изграден над река Форт, свързвайки с железопътна линия градовете Единбург и Дънди (Dundee), на 14 км западно от столицата Единбург. Металното чудо осъществява връзката между Южно Куинсфери (South Queensferry ) и Северно Куинсфери (North Queensferry).

Нуждата за построяване на връзка между двата бряга на река Форт се появява в самото начало на 19 век. Първоначалната идея била да се построи тунел, но след няколко проучвания и измервания, този проект е изоставен. До 1806 се заражда идеята за изграждане на мост, а през 1818 година вече са представени няколко проекта, включително и този на Джеймс Андерсън (Mr.James Anderson).

През 1878 година започва строителството на моста Форт Рейл Бридж под ръководството на проектанта Томас Боуч ( Thomas Bouch). Една година по-късно, в резултат на силна буря един друг новопостроен мост на архитекта – Тай Бридж (The Tay Bridge) се срутва и отнема живота на 75 души. Поради тази причина проектът на Боуч за Форт Рейл Бридж е прекратен.

Новият мост Форт Рейл е дело на Бенджамин Бейкър (Sir Benjamin Baker) и сър Джон Фаулър (Sir John Fowler), като изработката е на Сър Уилям Ейръл (Sir William Arrol). Строителството на новата метална конструкция от три основни конзоли започва през 1883 година и отнема около 5 години.

Стоманеният мост Форт Рейл свързващ Единбург

Железопътният мост Форт Рейл, изцяло издигнат от стомана се конкурирла единствено с Айфеловата кула в Париж, но все пак я превъзхождал. Церемонията по откриването на моста Форт Рейл се състои на 4-ти март 1890 година, когато Принца на Уелс (по-късно крал Едуард VII) поставя последния винт на конструкцията, който е позлатен и инкрустиран.

Дължината на Форт Рейл е 2.5 км. За изработването му са изразходвани 55 000 тона стомана, 18 122 куб. м гранит, 8 000 000 нитове. През седемте години на строителство, общо 4000 мъже са били ангажирани с работния процес. От тях най-малко 57 са станали жертви в трудови злополуки и са починали (според някои цифрата на умрелите надхвърля 80). Животът на още 8 мъже е бил спасен от спасителните лодки, които плавали в реката по време на строежа на Форт Рейл. Стотици остават завинаги осакатени.

Общата сума, изразходвана за изграждането на стоманеното чудо възлиза на цели 3.2 милиона паунда, включително и разходите от 250 000 паунда за предходните строителни дейности. Мостът Форт Рейл е пуснат в експлоатация на 21 януари 1890 година – няколко седмици по-рано от официалното му откриване. На този ден по Форт Рейл преминават един до друг 2 влака, всеки с 50 вагона, тежащи по 900 тона всеки.

Когато е построен Форт Рейл Бридж е считан за осмото чудо на света. Той е в експлоатация до ден днешен, след сериозни ремонтни дейности през последните години. Към настоящият момент стоманената конструкция на Форт Рейл е важна част от железопътната мрежа по Източното крайбрежия, като дневно по него преминават между 180-200 влака.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати