Монументът на Вашингтон

08.10.2011
Монументът на Вашингтон

Монументът на Вашингтон (Washington Monument) е гранитен обелиск, тежащ деветдесет и един хиляди тона, облицован с чисто бял мерилендски мрамор. Обелискът е висок сто шестдесет и девет метра.

Той е бил издигнат през 1848—1884 година във Вашингтон, между Капитолия и Белия дом. Обелискът е паметник на първия президент на САЩ, Джордж Вашингтон.

Джордж Вашингтон повел Континенталната армия към победа във войната за независимостта срещу Великобритания през 1789 година. Той бил известен с името баща на нацията и бил избран за първия президент на САЩ.

Преди построяването на Айфеловата кула този обелиск е бил най-високото съоръжение, издигано някога на планетата. До върха на обелиска се стига по стълба, която има осемстотин деветдесет и шест стъпала.

Може да се използва също така и лифт. От източната страна на върха на монумента са изсечени две латински думи - Laus Deo, което в превод означава слава на Бога.

Всеки нов ден в САЩ започва с това, че първият лъч на слънцето озарява този надпис.

Процесът на създаване на монумента стратирал през 1832 година, когато се празнували сто години от раждането на Джордж Вашингтон.

Гранитният обеликс Монумент на Вашингтон

Граждани създали общество за построяване на монумента и започнали да събират волни пожертвования. Всеки гражданин, който желаел да помогне на каузата, трябвало да жертва само един долар.

Към средата на тридесетте години на деветнадесети век те успели да съберат двадесет и осем хиляди долара и обявили конкурс за проект на монумента.

Конкурсът бил проведен през 1836 година. Победител станал архитектът Робърт Милс (Robert Mills). Неговият проект представлявал обелиск със статуята на президента.

Това била колона, която ставала по-тясна към върха. Около обелиска имало колони в кръг, в средата на който трябвало да е статуята на президента. В колонадата трябвало да са разположени статуите на тридесетте герои на американската революция.

Заради критики по адрес на проекта и безумната му стойност от един милион долара обществото отхвърлило проекта. В крайна сметка обаче постройването на монумента струвало 1, 817, 710 долара, което надхвърлило почти два пъти първоначалната стойност на проекта.

През 1848 година било взето решение обелискът да се строи, а въпросът за допълнителните колони бил отложен за обмисляне на по-късен етап. До колони така и не се стигнало.

Дотогава от волни пожертвования били събрани осемдесет и седем хиляди долара. Учредителите на организацията за построяване на монумента обаче били уверени, че веднъж започнат, монументът бързо ще бъде построен, защото хората ще искат да подпомогнат това благородно дело.

Съвременният паметник представлява куха колона, която в горната си част има четиристенна пирамида. В нея има площадка с осем прозореца, които гледат към четирите посоки на света.

Външните стени на монумента са покрити със 189 мемориални плочи, които са подарени от известни хора, градове, щати, държави и институции.

В началния етап на строителството папа Пий Девети дал плоча за облицоването на монумента. Но тази плоча била открадната и унищожена от антикатолическа лига. Нейни представители успели да получат за известно време контрол върху организацията за строителство на монумента, като изкупили контролния пакет акции. Това забавило строежа на монумента.

Филмите, в които се появява монументът на Вашингтон, са много. Сред тях е блокбастъра „2012”. В един от кадрите монументът е разрушен от земетресение, а след това руините му са заляти от цунами.

Монументът на Вашингтон е обграден от пилони и на върха на всеки пилон се веят знамената на отделните щати.

3.1
Общо 7 гласували
5 1
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати