Къщата на семейство Лонгфелоу

17.02.2012
Къщата на Лонгфелоу

Къщата на Лонгфелоу (Longfellow National Historic Site) се намира в Кеймбридж. Тя е служила за дом на един от най-великите поети в света – Хенри Лонгфелоу (Henry W. Longfellow), а по време на обсадата на Бостън през 1775 година и 1776 година е служела и за главна квартира на генерал Джордж Вашингтон.

Къщата, която представлява невероятен музей на онази историческа епоха, предлага на посетителите не само невероятен интериор, принадлежал на семейство Лонгфелоу, но също така и колекция от литература и произведения на изкуството от деветнадесети век. Тук има голямо количество ценни артефакти, които хвърлят светлина върху живота на семейство Лонгфелоу.

Къщата е изградена в грегориански стил и прилича по-скоро на италианска вила, отколкото на типичните за онази епоха американски сгради. Пищността и изискаността на сградата я правели една от най-популярните в светските и литературните среди по онова време. Затова всеки, който бил канен да бъде гост в тази разкошна къща, се чувствал поласкан.

Тази къща е интересна и заради факт, свързан с анестезията по време на раждане. Първата жена, която получила упойка по време на раждане в Америка, била съпругата на Хенри - Фани Лонгфелоу (Fanny Longfellow) и това се случило в къщата на семейство Лонфелоу.

Къщата често била посещавана от известни личности в литературните среди от онова време, сред които били Чарлз Дикенс (Charles Dickens) и Натаниъл Хотърн (Nathaniel Hawthorne), а освен тях идвали и много известни актьори, музиканти и политици. Почти всяка вечер тук се четяли най-новите стихотворения на известни творци и се разисквали проблемите на изкуството и политиката.

Днес в къщата може да се види интересът, който Хенри Лонгфелоу изпитвал към изкуството на различните народи и култури. Той събрал ценни предмети от Европа и Азия.

В къщата на семейство Лонгфелоу се съхраняват ценни предмети на фамилията като частни писма, рисунки и различни послания от известни личности от онази епоха.

Хенри Лонгфелоу е известен като поета, който един от първите в своята среда прокламирал антихуманността на робството. Публикуването на книгата му „Поеми за робството” (Poems on Slavery) през 1842 година подпомогнала да се хвърли повече светлина върху този наболял проблем.

Съпругата на Хенри – Фани Лонглфелоу също била известна в литературните среди. Тя била изключително интелигента и била част от литературния живота на онази епоха.

Децата на семейство Лонгфелоу са Чарлз, Самюъл, Ърнест и Алис. Чарлз се прочул като известен пътешественик, а Алис изиграла сериозна роля в стартирането на обучението на жените в страната.

Чарлз бил авантюрист по природа и още като малък изгубил палеца на лявата си ръка при инцидент с пушка. Той се записал като редник в армията на Съюза по време на Гражданската война и едва оцелял след рана в гърба.

Докторите му препоръчали да се върне в къщата си и да почива, но той се отдал на живот в открито море на борда на яхта.

Чарлз обиколил света с яхта, а след това заминал за Индия и обиколил Хималаите. Неговите приключения в Индия са запечатани на снимки. След посещението на тази страна той посетил Япония, която го очаровала и той живял наколко години там. Много от предметите в къщата на Лонгфелоу са японски.

След като поживял в Япония, Чарлз заминал за Китай, Сингапур и Тайланд, след което се върнал в дома си. Но за малко, защото след това заминал да обикаля скандинавските и източните страни.

Първото голямо произведение, което Лонгфелоу е сътворил в къщата, която днес е музей, е Хиперион (Hyperion), което представлявало роман в проза, и поетичната колекция „Гласовете на нощта” (Voices of the Night).

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати