Колоната на Помпей

15.10.2011
Национален монумент Колоната на Помпей

Националният монумент Колоната на Помпей (Pompeys Pillar national monument) се намира до река Йелоустоун (Yellowstone River) близо до Билингс (Billings), Монтана. Колоната всъщност представлява скална формация, възвишение от пясъчник, което в основата си покрива около два акра площ и се извисява на сто и петдесет стъпки височина.

Тя е толкова забележителна, че от векове служи за ориентир. Колоната на Помпей е призната за национален монумент през 2001 година. Цялата площ на монумента се простира на петдесет и един акра, с което този монумент е един от най-малките в страната.

Колоната на Помпей се е образувала преди около шестдесет и пет милиона години. Върху колоната има различни петроглифи – каменни надписи, които са оставени още от местните индианци. Местните индианци наричали тази колона „мястото, където лежи планинският лъв”. Според някои специалисти това се дължи на факта, че част от колоната напомня лъвска глава. Според други причината се крие в наличието на лъвове в региона.

Върху колоната е оставил подписа си Уилям Кларк (William Clark), който е бил един от водачите на експедицията „Люис и Кларк” (Lewis and Clark Expedition). Надписът, оставен от Кларк е единственото доказателство, което е намерено, за да бъде последвано от експедицията.

Кларк е изписал името си и датата – двадесет и пети юли 1806 година. Той описва по-късно как се е изкачил по пясъчниковата колона и е видял възможно най-обемната гледка във всяка посока. Кларк кръстил величественото скално образувание на сина на един от членовете на експедицията, който се казвал Жан Батист Шарбоно (Jean Baptiste Charbonneau), на галено Кларк го наричал Помпи (Pompy).

Той кръстил скалата "Кулата на Помпи" (Pompys Tower), а през 1814 година скалната формация получила сегашното си име. То било измислено от Никълъс Бидъл (Nicholas Biddle), първия редактор на записките на Люис и Кларк.

Всяка година колоната на Помпей привлича над петдесет хиляди посетители. Според археолозите районът се е обитавал от хора преди единадесет хиляди години. Стотици са издълбали имената и инициалите си върху скалата и сред тях са и имената на пионерите, които за пръв път стъпили в този район.

През 1863 година първото наблюдение на подписа на капитан Кларк било направено от златотърсача Джеймс Стюърт (James Stuart).

През 1882 година железопътната компания Северен Пасифик (Northern Pacific Railroad) покрила със специална решетка подписа на капитан Кларк, за да го предпази от вандализъм. През 1954 година тя била заменена от кутия, направена от стъкло и бронз, дарена от предишните собственици на земята, семейство Фуут (Foote).

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати