Библиотека Любен Каравелов в Русе

10.10.2011
Библиотека Любен Каравелов в Русе

Библиотека Любен Каравелов се намира в град Русе. Това е библиотека със сто и двадесетгодишна история. Мисията на библиотеката е да бъде културно и духовно информационно средище за жителите на града.

Това е притегателен информационен, културен и образователен център в град Русе. Точно затова в библиотеката има и детски отдел. Русенската библиотека е създадена сред първите градски библиотеки в България.

След Освобождението през 1878 година политическите и икономическите промени създават условия за културното развитие на град Русе. Така в просветените умове назрява идеята да се създаде библиотека, за да могат всички хора да се докоснат до книгите и да попият знания от тях. През 1888 година с материалната подкрепа на общината на града се дава старт на проекта.

Идеолози на библиотеката са членовете на просветното дружество Дунав, което е основано в Русе през 1887 година. През 1889 година в дружеството членуват седемдесет и осем човека, като сред тях има представители на висшата администрация на града. В устава на дружеството е заложена инициативата за построяване на градска библиотека. По това време за своеобразна библиотека с функциите на читалня служи салонът на дружеството, където могат да се четат немски, френски, български и руски вестници и други периодични издания.

Освен това може да се ползва библиотеката на дружеството, в която има над сто книги на руски, френски и български. Сред томовете има и енциклопедии. По това време в читалнята на дружеството се отбиват средно петнадесет граждани на Русе.

През февруари 1888 година се събира общинският съвет на Русе, за да реши проблема със създаването на градската библиотека. Тогавашният кмет Петър Винаров е радетел на книжнината. Той успява да убеди общинския съвет да вземе решение за изграждане на библиотека за града. Взето е решение за отпускане на средства за закупуване на книги, които да могат да се четат в салона на дружество Дунав.

Библиотеката в Русе

Върху всяка книга се поставя печат Русенска градска общинска библиотека. За книги се отпускат хиляда и петстотин лева. През другата година се гласува отпускането на още хиляда лева за книги на чужди езици. През 1890 година в Русе пристига тогавашният министър на просветата Георги Живков и обещава на града годишна субсидия от осем хиляди лева, ако се осигури подходящо помещение за библиотека, за да могат всички граждани на Русе да го посещават. След известно време дружество Дунав спира дейността си, тъй като е изпълнило най-важната си мисия – създаването на градска библиотека. То преотстъпва всичките помещения, които заема, на библиотеката.

През 1891 година е назначен библиотекар и прислужник. По това време читателите внасят залог в библиотеката, за да могат да вземат книга вкъщи. Това се променя едва няколко десетилетия по-късно.

Библиотеката се открива с официална церемония и тя започва да получава редовна помощ от Библиотечния комитет. Комисията по откриването на библиотеката прераства в комитет за съдействие и контрол на библиотеката. Председател става кметът на Русе. Членовете на комитета са хора с големи познания и научна подготовка. Библиотечният комитет съществува цели тридесет и пет години и през 1926 година приключва дейността си.

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати