Дворецът Виктория в Букурещ

04.12.2011
Дворецът Виктория в Букурещ

Дворецът Виктория (Victoria) се намира в Букурещ (Bucharest). Той представлява красива монументална сграда, която се издига на площада Виктория в румънската столица. Сградата е построена през 1937 година. Там в момента се намират кабинетите на министър-председателя на Румъния, както и на неговите помощници.

Сградата е дело на известния румънски професор Марк Дуилиу (Mark Duiliu), който е завършил Висшето училище по архитектура в Букурещ, а след това е завършил блестящо и Школата по изящни изкуства в Париж. Стилът на професор Дуилиу силно е повлиян от традициите на френския академизъм и на неороманския стил.

През тридесетте години на миналия век и след това Марк Дуилиу е създал няколко културно и исторически значими сгради в румънската столица. Това са Висшето военно училище, двореца на железопътната дирекция, двореца Виктория. Всички сгради, дело на професор Марк Дуилиу, са проектирани не като отделни изолирани сгради, които се изграждат сами за себе си, а като компоненти на градски ансамбъл, който да се впише в общата визия на столицата. Всички сгради, направени по проект на професор Дуилиу, са изградени в традициите на неокласицизма и затова си приличат.

Дворецът Виктория, който е истинска перла в творенията на професор Дуилиу, е бил започнат през 1937 година и окончателно построен през 1944 година. През 1944 година той е бил частично разрушен от бомбардировките, но през 1952 година възстановителните работи по сградата били завършени и тя изглеждала така, както може да се види днес.

Първоначалната цел на двореца Виктория била да служи като седалище на Министерството на външните работи. По време на комунизма сградата е изпълнявала точно тази цел, след това е била и място, където се е намирал Министерският съвет на Румъния. През 2004 година дворецът Виктория е включен в списъка с исторически монументи на страната.

През 2007 година е обявен национален конкурс за архитекти, който цели разширяване на двореца Виктория съобразно нарастващите нужди на правителството. Конкурсът, който е журиран от девет експерта в областта на архитектурата и градоустройството, печели проект на амстердамски архитекти, който предвижда изграждането на съвършено нова сграда до двореца и свързването й със старата сграда посредством постигане на Е-образна конфигурация.

За да бъде постигната прозрачност, конкурсът се осъществява посредством цифрова идентификация на конкурентите, с цел избягването на евентуални приоритети. Едва след обявяването на победителя са огласени и имената на авторите на съответните проекти, които дотогава са известни само като цифрови комбинации. Според проекта пред новия архитектурен ансамбъл, който образуват новата и старата сграда, са разпръснати няколко цветни градини, като всяка от тях представлява отделен регион на Румъния. Правителствената зала се намира в новата част и свързана със старата сграда посредством топла връзка.

Новата част по проект е изградена от същия материал, от който е направена и старата сграда, но в новата постройка се комбинират полирани със грапави форми. Това придава шахматност и лекота на цялата сграда, което е като контрапункт на масивната стара постройка. Абстрактното разположение на прозорците придава съвременна визия на новото разширение на двореца Виктория, което може да бъде отнесено към най-модерните сгради в румънската столица.

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати