Бурж ал Араб

12.12.2012
Бурж ал Араб хотел

Бурж ал Араб (Burj Al Arab Hotel) е най-големият, най-луксозният и най-високият хотел в света. Той е единственият хотел, удостоен със седем звезди. Намира се в Дубай, Обединени Арабски Емирства.

Зоната за свободна търговия превръща Дубай в търговското средище в югоизточната част на Персийския залив. Емирството налага мита в пристанищата си и през 19 в. се утвърждава като голям търговски център, с което се отличава значително от останалите емирства. Икономическото развитие тук, както и в Абу Даби, напредва с изключително бързи темпове.

В сферата на туризма космополитният Дубай държи първенството пред Абу Даби, като едно от доказателствата за това е футуристичният Бурж ал Араб.

Уникалният хотел в Дубай, чието име в превод означава Арабска кула, е неповторим със своите 321 м. Всички, разполагащи с възможности, могат да се потопят в лукса и да намерят подходящо място за себе си.

Кулата Бурж ал Араб се издига към небето от един изкуствен остров под формата на издуто платно на дхау (вид едномачтов кораб) и заедно с хотела "Джумейра Бийч", който пък символизира пречупена вълна, образува своеобразно архитектурно единство. Островът е свързан с останалата част на града чрез самостоятелен виещ се мост. На върха на хотела е разположена площадка за хеликоптери.

Бурж ал Араб

Хотелът е създаден по проект на Том Райт, който се заканва, че ще изгради най-големият християнски символ в ислямска държава като Дубай. Когато се погледне главната конструкция на хотела по вертикала и кръстосаният висящ ресторант на върха на хотела от морето, формата доста наподобява християнския кръст.

Това е и причината хотелът никога да не се снима от тази си страна. Шейхът, който е собственик на хотела и е поръчал неговото построяване, е издал изрична забрана Бурж ал Араб да се снима от задната си страна.

Стаите в хотела не са стандартни. Най-големият апартамент тук е 780 кв.м., а най-малкият около 170 кв.м.

Не са изнесени данни колко точно струва инвестицията за построяването на хотела, но се смята, че за да се изплати ще са нужни около 100 год.

Хотелът разполага с няколко ресторанта, най-посещаваните от които са Ал Мунтаха и Ал Махара. Първият предлага невероятна гледка над Дубай, тъй като е на 200 м. височина, а вторият се намира под водната повърхност и до него се стига със специално съоръжение, приличащо на подводница.

Бурж ал Араб предлага на своите гости превоз с хеликоптер, няколко басейна, собствен плаж, детски клуб, спа и здравен център и собствен автопарк, обслужващ клиентите на хотела. Автомибилите, предоставяни на гостите, са предимно с марките Ролс-Ройс и BMW.

Най-скъпите стаи струват около 15 000 долара на нощувка, най-евтините около 1000 долара, а кралският апартамент - 28 000 долара.

Хотелът е известен и като организатор на спортни прояви. Тук през март 2004 г небезизвестният голф играч Тайгър Уудс играе на площадката за хеликоптери, а през февруари 2005 тенисистите Андре Агаси и Роджър Федерер провеждат приятелски мач на същата площадка, която специално за събитието е превърната в игрище за тенис.

4
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати