Храмът на Аполон в Баса

11.07.2013

Храмът на Аполон в Баса (Bassai) се намира в Пелопонес, Гърция. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО. За да бъде предпазен от разрушенията на времето, храмът е покрит с гигантска тента. Храмът е известен с името Аполон Епикуриос (Apollo Epikourios), което означавало Аполон помощникът. Той се извисява върху планината Котилион.

Името на Храмът на Аполон в Баса било дадено от хората, които искали да благодарят на бог Аполон, че им е помогнал да се спасят от чумата. Храмът, от който са останали величествени руини, не е бил първият храм на Аполон, построен на това място. През седми век преди новата ера на същото място се е издигал храм, посветен на Аполон, но от него са останали само някои архитектурни елементи. Те са били използвани при построяването на новия храм.

Храмът на Аполон в Баса

Древният храм на Аполон в Баса, който е бил издигнат през пети век преди новата ера, е бил направен по проект на известния в древността архитект Иктинос. Този архитект е станал известен с построяването на Партенона. Храмът, издигнат през пети век, е бил построен директно върху скалата, върху специално изравнена за строежа площадка.

За разлика от повечето гръцки храмове, които били ориентирани от изток към запад, храмът на Аполон Епикурееца бил ориентиран от север към изток. В храма се влизало откъм северната му страна.

В храма се издигат дорийски колони, а през покрива в храма влиза достатъчно светлина, че да осветява статуята на бог Аполон. Храмът на Аполон е бил изграден от светлосиви варовикови камъни. Някои от частите на пода, както и на капитела, са направени от мрамор.

Храмът на Аполон в Баса е бил украсен с разкошен мраморен фриз. Фризът е бил направен от двадесет и три мраморни блока. Върху фризовете са изобразени релефи със сцени от различни битки, описани в античната митология. Част от мраморния фриз на храма се съхранява в Британския музей. Там се намира и част от крака на статуята на Аполон, която се е издигала в средата на храма.

Храмът на Аполон в Баса бил сравнително малък за античните схващания. Но и той, както и всеки древен храм от онова време, имал три помещения. В едно от тях се издигала статуята на бог Аполон.

В Храмът на Аполон в Баса са представени различни стилове, характерни за древногръцката архитектура. В храма е имало както дорийски, така и коринтски и йонийски архитектурни елементи. Имало е както дорийски, така и йонийски и коринтски колони в храма.

Това прави храма на Аполон абсолютно уникален в историята на гръцката архитектура. За разлика от характерния за онова време брой на колоните в храмовете – по шест за късите страни на сградата и по тринадесет за дългите, храмът на Аполон е бил с по петнадесет колони, които се намирали откъм дългите страни на постройката.

През деветнадесети век започнали разкопки, които събрали италиански и руски археолози. Затова някои от намерените артефакти могат днес да се видят в Пушкинския музей на изящните изкуства. До осемдесетте години на двадесети век продължили започналите в началото на столетието разкопки на гръцки археолози.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати