Тива

09.07.2013
Тива

Древно египетският град Тива, който се е намирал на мястото на днешен Луксор, има впечатляващо минало, започнало още през 3200 г. пр. н. е. Той е бил столица по времето на Средното и Новото царство - период, през който е бил в разцвета си. Тук са намират едни от най-завладяващите египетски паметници, което е причина днешен Луксор да се радва на изключително голям интерес от страна на туристи от цял свят.

Тива (днешен Луксор) се е намирала на около 800 км. в южна посока от Средиземно море и е познат като Градът на Бог Амон. Бил е разположен на плодородния бряг на река Нил и по времето на 11-тата фараонска династия се превръща в столица на Средното царство. През по-голямата част от царуването на 18-тата династия градът отново става столица, но при идването на власт на 19-тата фараонска династия властта се премества в Делтата на река Нил.

Историята на Египет е разделена на няколко етапа. Периода на Средното царство е от около 2040-1640 г. пр. н. е. Фараоните от този период, които били от град Тива, успяват да покорят значителна част от днешен Судан. По този начин завладели роби и територии и натрупали несметни богатства.

По времето на 11-тата фараонска династия Тива бил приказен град, в който имало множество крепости и укрепителни съоръжения. В края на периода обаче Северен Египет бил покорен от проникнали от Азия племена и така държавата се разединила.

По времето на Новото царство град Тива, известен като Тевен, е най-мощната област в Южен Египет. Той се превръща с център на борбата за обединение на държавата. Почитаният и днес цар Яхмос Втори от Тива успява да извоюва окончателна победа, възстановявайки независимостта на държавата.

Днес на териториите, които някога е заемала древната гръцка столица, се е разположил град Луксор. Разделен е на Източен и Западен в зависимост от коя страна на река Нил се намирате. Особено популярна за туристите е източната част, защото в нея се намира Карнакският храм, който се явява най-големият по площ древен храм в света.

Тива, Египет

В центъра на Луксор пък е Луксорският храм, който също се нарежда сред най-посещаваните места в града. По времето на Рамзес Втори между двата храма е била създадена връзка под права линия, която се е казвал Алеята на Сфинкса и е продължавала около 3 км. Части от нея могат да бъдат видени и днес.

На Западният бряг на река Нил са разположени предимно тези забележителности, които са завещани по времето, когато Тива е била египетска столица. През периода 1500-1000 г. тук са построени множество храмове и дворци.

Задължително трябва да посетите археологически обекти, намиращи се в Долината на царете и Долината на цариците, погребалният храм на Рамзес Втори и Рамзес Трети, храма и двореца Аменхотеп Втори и работническото селище Деор ел-Медина.

Паметниците, останали от древно египетския град Тива са много на брой и тук са споменати само малка част от тях. Добре е да си отделите достатъчно време, защото днешен Луксор е и прекрасна изходна точка за пътешествие до съседните градове. Особен интерес заслужават Едфу и Дендера, защото в тях има съхранени множество древни храмове, останали от късния и гръко-римския период.

4
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:48
И тук съм била!
0
0