Класическите градини в град Сучжоу

09.11.2013
Класически Градини в Сучжоу

Още преди векове хората в Китай са започнали да се занимават с градинарство. Земите покрай басейна на най-голямата китайска река, Яндзъ, се оказват особено подходящо място хората да развихрят въоръжението си. Долината е изключително плодородна и в нея лесно вирее всякакъв вид растителност. Още през Средновековието в Сучжоу (Suzhou) е имало няколкостотин градини.

За съжаление от тях днес са се запазили само няколко десетки, но те са истински пример за хармонията между природата и човека. Заради значимостта си те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Класическите градини в Сучжоу.

Според китайската поговорка "на небето има рай, а на земята - Сучжоу и Ханчжоу". Сучжоу наистина е райско място и през вековете е бил сред най-големите икономически, търговски и културни центрове. Това е град, който въпреки че не живее в миналото, има да покаже на своите гости много средновековни забележителности. Сред атракциите, останали от късното средновековие са градините, които всяка година привличат все повече туристи.

Класическите градини в Сучжоу са резултат от много труд и въображение. Изграждането им се свързва с периода, през който град Сучжоу започва да забогатява като един от главните търговски центрове по Пътя на коприната. Тогава хората се замогват и освен че могат да отделят време за създаването на уникални пейзажи, имат и достатъчно финансови възможности, за постигане на идеите си.

Безспорно най-впечатляваща сред класическите градини на Сучжоу е Смирената градина на администратора. Тя е най-голямата и датира от 16 в. Името й е свързано с нейният създател, който по-късно бил уволнен заради подкуп.

Намира се на място, което е доста мочурливо, но благодарение на усилията на собственика на градината, мястото е облагородено и се е превърнало в истински шедьовър на градинарството. Градината ще Ви порази не само с размерите си.

Класически Градини в Сучжоу

Тук ще видите десетки островчета, свързани едно с друго чрез изящни мостове. Ще се натъкнете на великолепни павилиони, каменни скулптури и кули с невероятна декорация.

В продължение на десетилетия градината е била оставена на произвола на съдбата. След като собственикът й умира, тя често сменя наследниците си, които с течение на времето разпокъсват имота и почват да разпродават земята. Творбите на известния художник и калиграф Уен Цзънмин започват да тънат в забрава и дълго време остават далеч от погледа на хората.

Едва през втората половина на миналия век жителите на града и управляващите се сещат за своето богатство и най-вече с цел развиване на туризма в района започват да се полагат усилия градината да бъде възстановена. Без значение какви са били подбудите на местните жители, Градината на администратора се превръща в истинско бижу и е сред най-големите атракции в града.

Любителите на зеленината признават, че другата забележителна градина е Бавната градина. Тя е разделена на източна, западна, северна и централна част. Особено ценена е последната й част, която е истински пример за идейно използване на пространството. Пейзажът й е вдъхновявал много художници и поети със своята езерна област. Уникални са 12-те й каменни върхове, които идват от езеро Тайху.

Можете да посетите Класическите градини на Сучжоу по всяко време на годината. Те са сред най-лесно достъпните туристически дестинации, тъй като се намират само на 80 км. от Шанхай.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати