Вирджински университет

21.10.2013
Вирджински Университет

Съединените Американски Щати са известни сред туристите най-вече заради такива интересни дестинации като Хаваи, Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анжелис или дори Аляска. На второ място идват многобройните национални паркове, много от които са включени в списъка на ЮНЕСКО и се считат за истински природен феномен.

Малцина обаче знаят, че в списъка на ЮНЕСКО фигурира и един американски университет, който се намира в щата Вирджиния. Често е наричан на името на основателят си, президентът Томас Джеферсън, но всъщност се казва Вирджински университет. Това е и единственият университет в САЩ, който е признат от световната организация, а Томас Джеферсън от своя страна е единственият американски президент, основател на университет.

Земята, на която днес се намира световноизвестния Вирджински университет, е закупена в края на 18 в. от Джеймс Монро. По това време той е най-обикновен ветеран от войната, но по-късно става петият президент на страната. Томас Джеферсън, който е първият президент на Америка е вече на завидна възраст, но продължава да се бори за образованието на американците.

Идеята да бъде открит университет във Вирджиния му хрумва още през 1800 г. През 1817 г. се водят преговори с Монро за откупуване на земята и той я продава на борда на директорите. Същата година започва строителството на обекта, което завършва през 1819 г. Университетът е съвсем новаторско начинание. Дотогава във всички останали университети в САЩ се изучава само религия, право и медицина.

Вирджински Университет, Америка

Вирджинският университет предлага съвсем нови и различни за Америка предмети. В него студентите освен тези три предмета могат да изучават философия, астрономия, политически науки, архитектура и голямо разнообразие от инженерни специалности.

Религията е напълно отделена от образованието. По-късно на официална церемония Товас Джеферсън е наречен "баща на Вирджинския университет". Той остава в борда на директорите до смъртта си, а Джеймс Медисън, четвъртият президент на САЩ, става ректор на Вирджинския университет.

В историята си Вирджински университет е бил свидетел на какво ли не. Зала 13 е посветена на Едгар Алан По, който е изхвърлен от университета заради комар и в продължение на много време е считан за несретник. Ранният камбанен звън в ротондата на зданието пък е провокирала сънен студент да обстрелва университета.

Уилям Фокнър е бил лектор тук остава в университета до смъртта си. Заради славата си сградата е посещавана от братята Кенеди, от кралица Елизабет Втора и от Дезмънд Туту, а Мартин Путър Кинг е изнасял речи в него.

Днес Вирджинския университет продължава да е уникален не само заради многобройните дисциплини, които се предлагат в него, но и заради студентския му живот. Историческите тайни общества, за които е писано в много книги, продължават и до този момент да са активни.

Можете да посетите Вирджинския университет по всяко време на годината, но е добре да се осведомите по кое време се провеждат организирани обиколки на обекта. Ротондата е отворена ежедневно и може да бъде посетена в 10 ч., 11 ч., 14 ч., 15 ч. и 16 ч. След това посетители не се приемат.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати