Транссибирската железница

05.12.2013
Транссибирската железница

Ако сте решили да обиколите Източна Европа и Азия по релси, със сигурност няма по-добър начин от това да се качите на Транссибирската железница. Тя преминава през великия сибирски път, през непроходимата тайга, над величествени реки и езера и заблатени и дълбоко замръзнали земи. Тази легендарна железопътна линия, считана за истински шедьовър на инженерната мисъл, прекосява Сибир и Северна Монголия на път за Пекин. От момента на създаването си тя се е превърнала в основна атракция за тези държави, а славата ѝ е световна.

Началото на Транссибриската железница се поставя на 13 юни 1891 г., когато руският император Александър Трети подписва указ за започване на строителството ѝ. Има различни версии откъде идват парите за толкова мащабен проект, но най-разпространената е, че ж.п. линията е финансирана чрез продажбата на Аляска. Това звучи напълно достоверно, тъй като Русия продава Аляска на САЩ през 1967 г., малко преди да бъдат открити залежите от злато и сребро на тази сурова земя. По ирония на съдбата по този начин загубата на Аляска открива пътя към богатствата на Сибир.

Когато е открита новата ж.п. линия от европейската част на Русия са прехвърлени около 5 милиона заселници, сред които най-вече селяни. Окончателният строеж на Транссибирската магистрала е завършен през 1904 г., когато първият влак от Москва достига до Владивосток. До изграждането на моста над река Амур през 1916 г. влаковете е трябвало да минават задължително и през китайска територия.

Първите четири дни по време на това незабравимо пътуване минават през безлюдната сибирска земя, на която, ако имате късмет, можете да зърнете стада от диви животни, включително и силуета на някой дебнещ сибирски тигър. Когато настъпи петият ден, изгревът ще Ви посрещне със сухите прашни монголски степи, сред които ще видите типичните номадски къщи, известни като юрти, както и свободно разхождащи се камили. През нощта влакът има няколко часа престой, защото навлизайки в Китай релсите стават по-тесни и се налага смяна на колелетата. Шестият Ви ден завършва в Пекин, преминавайки покрай Великата китайска стена.

Да пътувате с Транссибирската железница определено не е удоволствие, което всеки може да си позволи. Свързвайки Москва и Пекин през Монголия е определено сред скъпоструващите атракции, но по този начин в рамките на шест дни ще можете да се натъкнете на незабравими гледки, пресичайки осем часови зони.

Ако сте решили да се отправите на това изключително пътешествие, е добре предварително да планирате маршрута си. Самият път продължава около шест дни от Москва до Пекин, но това е без спирки. Информирайте се предварително кои градове си струва да разгледате. Задължителни са древните столици Москва и Пекин, в които няма как да пропуснете да посетите Червения площад в руската столица и площад Тянънмън в Пекин.

Можете да се качите на Транссибирската железница по всяко време на годината, в зависимост от това какво искате да видите. Ако предпочитате за запомните великолепните снежни пейзажи на Сибир е добре да предприемете пътешествието си през декември или януари. Друда алтернатива е в края на месец септември или в началото на октомври, защото тогава необятните величествени гори ще са се оцветили в меките и топли цветове на есенните багри.

3.3
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати