Луанг Прабанг (Luang Prabang)

27.05.2010
Luang Prabang

Луанг Прабанг (Luang Prabang) е един от най-запазените и красиви древни исторически градове в цял свят. Намира се в Лаос, в югоизточната част на Азия. Това населено място е старата столица на държавата, а днес в нея са се запазили много дворци и храмове. През 1995 г. той се присъединява към световното културно налседство на Юнеско, като същевременно е обявен за най-запазения древен град в тази част на континента.

Луанг Прабанг е древната столица на държавата Лансанг и кралска резиденция до XIX век/ Вминалото до тук се е стигало само по вода. Водите на река Меконг били известен воден път за придвижване на многобройните търговски лодки. В Китай, Лаос и Тайланд наричат реката съответно с трите имена - Чое-ла, Конг-ривър и Мае Конг.

Днес на територията на Луанг Прабанг има изградено модерно летище, както и няколко сухоземни пътища, но водният транспорт си остава обикнатият начин за придвижване до това старинно място.

Една от най-големите забележителности на Луанг Прабанг е бившият кралски дворец, който днес е превърнат в музей. Четири пъти седмично кралският балетен театър изнася в него представления. Интересното зрелище, което продължава няколко часа, обикновено включва балет по епизоди на лаоската версия на "Рамаяна" (Phralak Phralam), военна церемония, фолк песни и шоу на малцинствата.

Цели 30 запазени храма има на територията на града. Те впечатляват с изящните си постройки и фасади, като от горе до долу са декорирани със злато. Архитектурата наподобява пагодите на Северен Тайланд - петскатен покрив, спускащ се към земята, резбовани колони, прозорци с декоративни решетки. Най-големият и известен е "Ват Сианг Тонг", който в продължение на два века бил главен храм на лаоскитете крале.

Гробницата в Луанг Прабанг изглежда по-скоро като голяма златна лодка, която всеки момент може да заплава. Друг прочут храм е "Ват Май" (Wat Mai), който е издигнат през 1796 г. Интересни за посещение тук са също хълмът Пу Си, където имате възможност да се насладите на уникална панорама на залязващото слънце, както и будистките пещери и храмове в Пак У.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати