Стратфорд на Ейвън

12.10.2010
Къщата на Шекспир

Когато заговорим за гениалния Уилям Шекспир няма как да подминем родното място на този легендарен поет. През пролетта на през 1564 г. в град Стратфорд на Ейвън (Stratford upon Avon) се ражда английският майстор на перото и до днес културната история на градчето е белязана от творческия път на поета. Стратфорд на Ейвън се намира в южната част на английското графство Уоруикшър, като е разположен на река Ейвън, откъдето идва и наименованието му. Самата област около населеното място е известна като Стратфорд он Ейвън и трябва да се диференцира от самия град.

Родното място на Шекспир се намира на около 35 км югоизточно от Бирмингам и само на 13 км в югозападна посока от окръжния център Уорик (Warwick). До тази част на Уоруикшър може да се стигне без проблем, като най-удобен е транспортът с влак, автобус или кола от Бирмингам и Оксфорд.

Годишно, за да разгледат местата, където великият поет е отраснал, учил и творил, както и за да се любуват на околните красиви исторически и природни обекти, в Стратфорд на Ейвън идват средно около 3 милиона посетители. За да се запозначт туристите максимално добре с живота на твореца, днес на територията на града функционират общо пет музейни здания.

Музеят „Родното място на Шекспир” се обслужва от извънредно добър информационен център, който се намира непосредствено до самата къща-музей, която се счита за родно място на поета.

Туристическата обиколка тук тръгва от Нашс Хаус, който е бил дом на неговата внучка. От него се преминава към градина, която играе ролята на възпоменателно място. Някога тук е бил самият дом на английския творец, в който той живее до самата си смърт през 1610 г. Впечатляващата постройка Ан Хатауейс Котидж, разположена в Шотъри, се счита за най-красивата къща, която се свързва с живота на автора. Тя е била фамилен дом на съпругата му, който е принадлежал на фамилия Хатауей. Фасадата на сградата е уникална със своя сламен покрив, а интериорът е изцяло с мебели от 17 в.

Стратфорд на Ейвън

Къщата Холс Крофт в strong>Стратфорд на Ейвън също очарова, а в нея са живеели Шекспировата дъщеря Сузана заедно с мъжа си. Не пропускайте да посетите и великолепно резбованата с външни греди постройка Харвард хаус, която датира от 16 в. Това е бил домът на майката на един от основателите на Харвардския университет – Джон Харвард.

В църквата „Холи Тринити ”, издигната през далечния 13 в. са положени тленните останки на самия Шекспир, както и на доста негови роднини. За гостите на града е задължително да посетят някои от трите театъра на Кралската Шекспирова трупа, които се намират в strong>Стратфорд на Ейвън.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати