Кремъл и Червеният площад (Kreml)

12.10.2010
Кремъл

Когато заговорим за Русия, една от първите асоциации, които изникват в съзнанието ни, е внушителният Кремъл и най-вече емблематичният за руската столица Москва – Червен площад (Kremlin). Със своята грандиозност тези две забележителности в бившия колос на СССР олицетворяват могъществото и богатата история на страната.

Кремъл е наименованието на обширният коплекс от внушителни сгради, нямиращ се в центъра на руската столица. На неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи. Най-общо преди време Кремъл са се наричали старите укрепени руски градове или укрепена им вътрешна част, заобиколени със защитни стени с кули и бойници. Днес, когато се спомене нарицателното Кремъл, най-често става въпрос за Московския.

Московският Кремъл има форма, напомняща на триъгълник. Преди около 7 в. тук Руската православна църква намира седалището си. Това се случва през 14 в, а един два века по-късно вече са изградени три големи катедрални храма. Безспорно най-забележителна е църквата „Благовещение”. Повечето от посетителите й идват тук, за да видят най-красивия иконостас, който има в страната. Вътрешният интериор на Кремъл впечатлява и с красивите си религиозни стенописи и особено с няколкото невероятни, майсторски изографисани икони.

Следващият от трите храма е „Успение Богородично”, който се слави с това, че притежава най-голямата камбанария на територията на Кремъл. Третата църква се отличава с двете си златни кубета и носи името „Иван Велики”. Освен православните катедрали, в непосредствена близост е разположен и дворецът, в който на времето е живял Сталин – Потешний, както и атрактивната за туристите Оръжейна палата, която разполга с богата цбирка от царски атрибути.

Kreml

Източно от огромния коплекс се намира емблематичният Червен площад. Общата панорама тук включва контрастни картини на красиви църкви, дворци, както и внушителната Кремълска стена. Размерът на площада е внушителен – около 700 метра, а като най-голяма забележителност тук се слави храмът „Василевски събор”. Няма как да объркате разноцветните му колоритни и изящни кубета, с формата на луковици. Особено впечатляващи са със златните си остри върхове. Главната кула на катедралата, която е нещо като умалено изображение на руски храм, има невероятно красив златен купол.

3.7
Общо гласували: 9
5 3
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати