Акрополът в Атина (Acropolis)

14.06.2010
Acropolis

Една от емблемите на Гърция е Акрополът (Acropolis of Athens), който напомня за могъществото на Древна Елада. Сам по себе си той представлява варовиков хълм , който се извисява величествено над гръцката столица Атина, на около 150 м над морското равнище. Безспорно най-емблематична тук е сградата на Партенона, която се счита за най-прочутата сграда в света.

Всъщност самата дума „акропол” означава „горен град”, каквито на територията на Гърция не са рядкост. Акрополът в Атина датира още Микенската епоха, която е около 2 в. пр. н. е. и се смята, че на него е бил разположен царски дворец.

Около 447 г. пр. н. е. Тук започва епоха на "Златен век" в историята на Атина. По заповед на Перикъл на Акропола започва усилено строителство, като за изграждането на целия комплекс отговорен е бил прочутия скулптор Фидий. Десет години по-късно е започнат монументалният вход към Акропола – т.нар. Пропилеите на Мнесикъл. От дясната страна на Пропилеите се издига малкият йонийски храм на Атина Нике, който е изграден между 421- 415 г. пр. н. е.

Самият Партенон е храмът на богиня Атина, наречана "партенос" или в превод девица. По време на Гръко-персийските войни, около 480 г. пр. н. е. той е разрушен от персите. Неговото реставриране било част от грандиозния план на Перикъл да превърне Атина както във военен и икономически център, но и в централно средище на религията и изкуството.

Акрополът

Около 13 500 различни мраморни блока влизат в изграждането на Партенона, който е построен изцяло в дорийски стил. Външната колонада е изградена от общо 46 колони, които крепят 96 метопа, изографисани с бойни сцени. Някога в храма е стояла внушителна златна статуя на богинята Атина. Белязана от красота и изящество, тя достигала до 11 м височина, а слънчевата светлина, която преминавала през финния мраморен покрив, падала централно върху фигурата. Днес обаче нито покривът нито статуята са запазени.

2.8
Общо гласували: 6
5 0
4 2
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати