Римският форум

16.02.2011
Римският Форум

Римският форум (Roman Forum) някога е бил централната част на древен Рим. Днес той съставлява най-обширната зона с руини и свидетелства на славното минало на Рим. Останките на Римския форум са разположени между хълмовете Палатин и Капитолий в Рим. Наричан в златните си години Forum Magnum или просто Forum, той е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал, процъфтявал и трупал слава на величествен град. Форумът в Рим е бил оживено средище на търговията, религията, проституцията, съдебната система и всичко, което е вълнувало тогавашното общество.

Тази най-стара част на днешен Рим е побирала най-важните структури на древния град, като те са били разположени в самата нея или в близост до форума. Според исторически текстове от неизвестен пътешественик от 8-ми век разказва, по това време форумът вече се разпадал. През Средновековието Римският форум бил тотално занемарен въпреки, че и от тези векове запазени документи, говорят за Forum Romanum.

Сградите или това, което е останало от тях били погребани под отломки. Мястото е било известно под името "Campo Vaccino" или в превод „Пасище за добитък”, което било разположен между Капитолия и Колизеума.

Възраждането на Римския колизеум започва със завръщането на папа Урбан V от Авиньон през 1367 г. След този момент към античните останки има засилен интерес от страна на артисти и художници, които към края на 15-ти век рисували останките от Римския форум.

Самото начало на разкопките и археологическите проувания в този римски център започва в края на 18-ти век, като в началото на 20 век той е напълно разкрит и отворен за свободни посещения. Началните работи били дело на Карло Феа, който през 1803 г. започва да разчиства останките около Арката на Септимий Север, което било първата крачка към цялостното откриване на Форума. Посетителите днес могат да видят в Римския форум руини и останки от няколко века заради практиката на римляните да издигат нови сгради върху стари постройки.

Rome Forum

Когато погледнете Римският форум с хълма Палатин на заден план, ще видите арка вляво, която е Арката на Септимий Север, която е направена е от бял мрамор и е издигната през 204 г. в чест на войните с партите на император Септимий Север и синовете му Каракала и Гета. В дясно от него се намират трите колони от Храма на Веспасиан и Тит, които са разположени пред Храма на Сатурн. Този храм в Римския форум е издигнат в чест на бог Сатурн около 489 пр.н.е. малко след победата над етруските царе от рода на Тарквиниите.

Днес от него са се съхранили само няколко колони в йонийски стил. Храмът на Сатурн на няколко пъти е бил опожаряван, но през 42 пр.н.е. е отново построен след пожара по времето на управлението на Карин (283 от н.е.). Надписът на фриза потвърждава, че: Senatus populusque romanus incendio consumptum restituit — "Сенатът и народа на Рим унищоженото от пожар възстановиха".

Храмът на Ромул е част от базиликата Св. Св. Козма и Дамян , посветена на двама гръцки братя - лечители, мъченици и светци и е разположен във Форума на Веспасиан, известен още като Форум на мира. Храмът на Венера и Рома е най-големият известен римски храм в Древен Рим. Разположен е на източната страна на Римския форум, съвсем близо до Колизеума. Тази част от Римския форум е посветен на богините Венера и Roma Aeterna. Храмът е построен от римския император Адриан, а строежът започва през 121 и завършва 141 г. по времето на имепратор Антонин Пий. В 307 г. частично изгаря и е реставриран от император Максенций.

4.3
Общо гласували: 7
5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати