Сокотра

30.03.2010
Сокотра

Сокотра (Socotra Island) е част от едноименната островна група, която се намира в Индийския океан. Това е и най-големият от общо четирите острова, които понастоящем са част от Йемен. От тук републиката се намира на близо 400 км в северна посока. Архипелагът се разпростира на 170 км от Африканския рог към залива Аден.

На този самотен и удивително красив остров са събрани едни от най-необичайните колекции от организми в света. Флората и фауната на Сокотра саизключително разнообразни, а това го прави едно от местата с най-рядка природа и животински свят в цялата планета. Повече от 70% от остров Сокотра са включени в национален парк.

Този дивен остров е смесица от древни гранитни планински масиви, варовикови скали и плата от червен пясъчник, а крайбрежните му ивици се къпят в тюркоазените води на Индийския океан. Благодарение на ветровете в течение на вековете тук успяват да се култивират едни от най-необичайните колекции от организми в света.

Сред дървесните видове на Сокотра тук се срещат смирна и тамянови дървета. Последните може да познаете по малкия им ръст, като стъблата им са къси и чворести. Именно от сока на този дървесен вид се получава тамянът.

За огромното разнообразиие от морски видове, които се срещат във водите на острова може да говорим дълго. Водният свят тук е съставен от различни представители, идващи от Червено море, Индийския океан и западния Тих океан. През 90-те години на ХХ век екип от биолози от ООН е ръководел изследване на флората и фауната на архипелага. Те са преброили близо 700 ендемични вида, които не са открити никъде другаде на Земята. Само Хавай и островите Галапагос имат по-внушителни цифри.

Доста интересно е местното население, което живее на острова. Повечето от хората в планинските части и до днес продължават да живеят в скални пещери и да си палят огън чрез триене на пръчки. Общо 3000 души обитават тази интересна природна съкровищница. Смята се, че те са потомци на преселници от древния град-държава Сава, намираща се на Арабския полуостров. Интересно е, че те са със светла кожа и най-често зелени и светло кафеви очи.

Ако сте решили да посетите Сокотра най-добре е да го направите в периода между октомври и февруари. За нещастие красивата му природа и разнообразният животински свят са вписани сред застрашените острови на нашата планета.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати