Катедралата Лас Лаяс в Колумбия

16.07.2010

Катедралата Лас Лаяс (Las Lajas Cathedral) е едно от най-ценните богатства на Колумбия. Този храм е невероятно красив, сякаш излязъл от някоя приказка. Разположен е сред отдалечените планински възвишения на Югозападна Колумбия и се счита за един от най-блестящите поклонически храмове в цял свят.

Катедралта Лас Лаяс е построена сред невероятно живописен район – здраво се е вкопчила в стената на една скала, а непосредствено под нея тече с буйните си води река Гуайтара (Guaitara).

Два достигащи до 100 метра водопада допълват приказната панорама на пролома, където се намира Лас Лаяс. Каньонът на река Гуайтара се е образувал в тази южна част на латиноамериканската страна и се е превърнал в дом на една от най-красивите катедрали на света.

Катедралата Лас Лаяс в Колумбия

Една красива легенда, свързана с храма, се разказва от местните хора. Според преданието през далечната 1754 година една жена на име Мария Менесес (Meneses) вървяла през местността до дома си в близкия град Ipiales. Пътят бил дълъг и един ден жената била застигната от силна буря. Единственият подслон, който Мария успяла да намери, е пещерата в скалите над река Гуайтара. Жената прекарала престоя си изцяло в молитви. Едно изображение на Мария се появило в последствие на скалата.

То днес е известно като Девицата от Сантисима (Virgin of Santisima). С течение на времето скалата и чудодейният лик са се превърнали в място, прочуто с целебните си действия и сътворяването на ред чудеса. Днес това изображение на Дева Мария е разположено на 45-метровата скала, която може да се види на задната страна на катедралта Лас Лаяс.

Строежът на невероятната Лас Лаяс започва в началото на миналия век. Основите на храма са положени през 1916 година, а окончателно Лас Лаяс е завършена през 1944 година. Официалното освещаване на храма е на 20 август 1949 година. Този храм претворява по невероятен начин в архитектурата си готическия стил и маниер в строителството.

Самата катедрала Лас Лаяс е конструирана така, че скалата с изображението на Дева Мария да образува нейния най-висок олтар. Храмът Лас Лаяс е построен изцяло с дарения на местни хора, като е издигнат на мястото на по-малък дървен параклис, който бил разположен на скалите през 19 век.

Днес катедралата Лас Лаяс е място за поклонения на много богомолци, както от Колумбия, така и от Еквадор. Най-лесно до приказно красивия храм може да се стигне, като се вземе такси от гарата на близкоразположения град Ipiales. Не пропускайте възможността да спрете на високата скала и да погледнете към Лас Лаяс, която стои магнетично по-надолу в каньона на реката

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати