Параклисът на кадетите на военновъздушните сили в САЩ

04.12.2012

По света има великолепни исторически църкви, манастири и храмове, които разказват за вековната история на района си без думи, но има и такива църкви, които са отражение на новото, модерното течение в архитектурата. Един такъв религиозен храм е параклисът на кадетите на военновъздушните сили на САЩ (US Force Cadet chapel), който е уникален със своята футуристична, неповторима архитектура.

Параклисът на кадетите на военновъздушните сили в САЩ

Параклисът на кадетите на военновъздушните сили в САЩ е религиозната емблема на това подразделение на американската армия. Официално параклисът е завършен през 1962-1963 година.

Проектът на модерната религиозна постройка е на архитектите Уолтър Наш (Walter Netsch) от град Скидмор (Skidmorе), който работи заедно със своите колеги Оуингс и Мерил (Owings and Merrill) от Чикаго. Всъщност проектът е завършен от архитекта Робърт МакКий (Robert E. McKee).

Крайната констукция на Параклиса на кадетите на военновъздушните сили в САЩ събужда почти веднага след завършването си противоречиви мнения относно външния си вид, но много скоро се превръща в класически и високоценен пример за модерна архитектура.

През 1996 година Параклисът на кадетите на военновъздушните сили в САЩ получава официално отличие от Американския институт на архитектите, а от 2004 година параклисът в обявен за Националния исторически забележителност на Съединените американски щати.

Това, което прави конструкцията на храма уникална, са 17-те кули, които съставят постройката и й придават форма на въздушно тяло. Първоначално проектът е предвиждал кулите да бъдат 19, но поради бюджетни въпроси броят им е редуциран до две по-малко.

Те са съставени от алуминий и стъкло, като всяка от тях е образувана от 100 тетраедъри, които се сключват един с друг в горната основа на Параклиса на кадетите на военновъздушните сили в САЩ. Всеки един от тези масивни фрагменти достига до тегло пет милиона тона, а височината на дъгообразните стълбове е около 23 метра. Алуминиевите панели на произведени в Мисури и са пренесени на място с влакова композиция.

Във вътрешността си параклисът на кадетите на военновъздушните сили в САЩ е с внушителни размери от 56 метра височина, 85 метра дължина, а на ширина достига до 26 метра. Предната фасада на параклиса е откъм южна страна и на нея може да се види широко гранитно стълбище. Цялата конструкция възлиза на около три милиона и половина щатски долара.

Интериорната църковна украса, като пейки, орагана и т.н. са дарени от различни организации или частни лица. Интересното в параклиса на кадетите на военновъздушните сили в САЩ е, че той е конструиран така, че да е молитвен дом на трите основни религии. В горната част могат да се молят протестантите, а долните нива са отредени за параклисите на католици и евреи.

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати