Джамия Лала Мустафа паша

21.06.2013
Джамия Лала Мустафа паша

Джамията Лала Мустафа паша (Lala Mustafa Pasha Mosque)се намира в град Фамагуста, Североизточен Кипър. Това е всъщност готическа катедрала, която след влизането на турците в границите на Кипър, е превърната в джамия. Дотогава е била известна като катедралата Свети Никола. Тя е изключителен шедьовър на венецианското изкуство и макар че вече се е сдобила с минаре, е сред най-интересните исторически паметници на културата и архитектурата в Кипър.

Град Фамагуста се намира в турската част на Република Кипър. Той е наричан "призрачен" град, тъй като се смята за военна зона, след като турците окупират северната част на острова през 1974 г. Градът, който е пълен с фантастични руини от някога славни времена, днес е населен предимно от турци. Гръцкото население се е изселило.

Освен джамията Лала Мустафа паша тук могат да бъдат посетени величествения амфитеатър, турската баня и цитаделата с кулата на Отело, известна и като Замъка на Отело. Сред тях обаче безспорно изпъква някогашната катедрала Свети Никола, каквато е била до началото на 16 в. Макар и да функционира като джамия вече от пет века, тя всъщност е образец на средновековната френска готика.

Катедралата Свети Никола, която дълго време е била известна и като джамия Света София, е най голямата средновековна сграда в "града на призраците". Тя е построена, когато на власт в Кипър е била френската династия. По това време в архитектурата на града започва да се усеща последния френски вкус, особено готически стил.

Строежът на църквата започва през 1298 г. и завършва през 1312 г. Само 16 г. след завършването на строежа, църквата е осветена като катедрала. Изпълнена е изцяло в т. нар. стил "Reyonnant", който всъщност е доста различен от класическия готически стил. Църквите, построени по този начин, са изключителна рядкост извън Франция.

Конструкцията на катедралата е доста мощна. Над страничните крила са разположени две кули близнаци, самите й покриви са плоски. През нея може да се влезе от три места, които са препречени от красиво изработени порти.

Джамията Лала Мустафа паша

До 1571 г. катедралата е посещавана редовно от местното население и е сред предпочитаните места за молитви. С течение на годините двете й кули стават свидетели на няколко земетресения, но през 1571 г. при нашествието на турците и след масовите бомбардировки над града от тяхна страна, покривите на кулите са сериозно повредени и оттогава до днес не са реставрирани. Катедралата е превърната в джамия, която е кръстена Света София.

Според ислямската вяра в джамиите не може да има изображения на светци и затова всички християнски символи, икони, фрески, стъклописи и картини са премахнати. Тази участ спохожда и гробниците и олтара. Това, което се запазва и което всъщност е ценното за историците и за любителите на средновековната архитектура, е готическата структура на някогашната църква.

През 1954 г. джамията Света София е прекръстена на Лала Мустафа паша на името на турския главатар, участвал и победил венецианците през 1570 г. В историята той остава известен с жестокостта си, защото вместо да е впечатлен от венецианския командир Брагадин, който през същата година успява в продължение на 10 месеца само със своите 6000 човека да удържи турското нашествие, състоящо се от около 100 000 души, изрязва ушите и носа на венецианеца и го оставя да умре в страшни мъки.

Днес джамията Лала Мустафа паша е действаща джамия и към нея има прибавено минаре. Тя е добре съхранена през годините и не е застигната от участта на останалите постройки във Фамагуста. След окупирането на града от турските войски започват масови унищожения на основните паметници на културата. От острова са изнесени хиляди ценни предмети на изкуството, сред които много икони, мозайки и статуетки.

Античните храмове и древните архитектурни паметници са осквернени. Църквата Свети Никола е една от двете църкви, които са пощадени и се превърнати в джамии вместо да бъдат разрушени. Всички други православни храмове, останали от славното минало на града, са оставени на произвола на съдбата.

Като наблюдатели на случващото се в Кипър можем само да се надяваме отношенията и споровете на острова да бъдат доведени до мирен край и да се отдаде нужното внимание на катедралата Свети Никола, макар и известна днес като джамия Лала Мустафа паша. От историческа гледна точка тя е шедьовър на тогавашното архитектурно майсторство, на което днес човек може спокойно да се наслади, тъй като характерната за католическите църкви помпозност тук напълно липсва.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати