Сикстинската капела

13.04.2010
Sistine Chapel

Сикстинската капела (Sistine Chapel) е част от католическия комплекс на Ватикана, главен монумент от Апостолическия дворец, като е официалната резиденция на католическия папа във Ватикана. Известна със своята архитектура и ненадмината вътрешна украса, Сикстинската капела е плод на огромния труд на велики ренесансови творци като Микеланджело (Michelangelo), Рафаел (Raphael), Бернини (Bernini), и Сандро Ботичели (Sandro Botticelli). Едно от върховните постижения на Микеланджело Бонароти и всъщност неговият върхов труд в областта на фреските представлява тавана на Сикстинската Капела.

Сикстинската капела е построена е между 1473 г. и 1484 г., по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстен католическият храм. Първата меса в капелата е отслужена на 9 август 1483 г. В Сикстинската капела заседава папския конклав в случаите, когато трябва да се избира нов папа. Именно за това на покрива на капелата има кумин. Белият дим през кумина означава, че новият папа е избран, а черният – че изборът все още е неясен и безуспешен. Конклавите заседават зад заключена врата и не излизат от залата, докато не се избере името на новия папа.

Сикстинската капела има правоъгълна форма, като размерите й на дължина достигат 40, 93 метра, а на ширина храмът е към 13, 41 метра. Височината на Сикстинската капела е 20, 70 метра. Според Стария завет такива са размерите и на Храма на Соломон. Основно капелата е разделена на две части, като по-малката е предназначена за вярващите, а по-голямата и по-обширна част включва олтара и тук се извършват религиозните церемонии.

Сикстинската Капела

На времето роходът (cancellata) е бил изработен от позлатено желязо, като е бил разположен по-централно, но се е наложило да бъде преместен, за да има повече пространство за папата. По-рано по време на специални церемонии стените на Сикстинската капела се покривали с красиви гоблени пресъздаващи библейски сюжети, поръчани от самия Рафаело. Те се пръснали из цяла Европа, след като френскат армия ги разграбила.

Особено популярна и красива е Сикстинската капела със своите стенописи и фрески. Най-общо стенописите са разделени на три етапа - преди Десетте Божи заповеди да бъдат дадени на Мойсей, между Мойсей и раждането на Христос и християнската епоха. Те са били изрисувани за изключително кратък период от време, от юли 1481 г. до май 1482 г., като пресъздават сцени от живота на Мойсей и Христос от Стария и Нов Завет.

Всяка сцена от двата цикъла е тематично свързана, като Старият и Новият Завет се считат за неделимо цяло. Особено забележителни са рисунките Христос дава ключовете на Св. Петър и Наказанието на Кора. И в двете творби на заден план стои триумфалната арка на Константин, който епървият християнски император, дал на папата временно властта над Римския западен свят.

Безспорно най-забележителни в Сикстинската капела са фреските, над които цели четири години полага къртовски труд гениалният Микеланджело. Според една теория Микеланджело е трябвало да изрисува вътрешността на храма, защото станал жертва на заговор на архитекта Донато Браманте и художника Рафаело. Двамата били близки приятели с Леонардо да Винчи и искали да злепоставят конкурента му скулптора Микеланджело, като го препоръчат за толкова мащабна задача по живопис. Първоначално Микеланджело искал да откаже работата в полза на Рафаело, но бил принуден да се захване със задачата по настояване на папа Юлий Втори.

Сикстинската Капела в Рим

Представянето му оказало огромно влияние върху творчеството на Рафаело. Той сам съсипал стенописите, над който работел, когато видял шедьоврите на своя съперник. През 1508 г. Микеланджело е нает от папа Юлий II да нарисува тавана на Сикстинската капела. Когато работата е приключена през 1512 г. таванът на Сикстинската капела грейва с 343 човешки образа и фигури.

Първоначално Микеланджело бил нает да нарисува само 12 фигури - Дванайсетте Апостоли. Изографисал Създаването на Адам и Ева в Райските градини и Потопа. Използвал е само мъже-модели, дори за женските образи, защото жени-модели се намирали много трудно и били много скъпи. Други фрески освен “Сътворението на Адам” са още библейските сцени “Отделянето на светлината от мрака”, “Отделянето на водата от сушата”, “Грехопадението” и др.

4
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати