Гърция

Информация

  • Население11305118
  • СтолицаАтина
  • ВалутаЕвро (€) (EUR)
  • Телефонен код+30
  • Езикгръцки

Местоположение

Гърция се намира в югоизточната част на еропейския континент. Заема най-южната част на Балканският полуостров и над 1000 острова на Егейско и Средиземно море. От тях по-малко от 300 са обитаеми. Сухоземните граници на Гърция са с Албания, Македония и България на север, с Турция на изток и са с обща дължина от 132 000 кв.км. Гърция е морска страна - няма пункт от нея, който да е отдалечен на повече от 100 км от морския бряг. Границите на Гърция се къпят от Средиземно море, Егейско, Адриатическо и Йонийско. Най-големи острови са Крит, Карпатос, Китира и Родос (Rhodes) в Средиземно море и Лемнос, Лесбос (Lesbos), Хиос и Тасос в Егейско море. По-известни са Кефалиния, Зикинт, Корфу и Итака в Адриатическо и Йонийско море. От континеталната част се отделят по-големи полуострови – Халкидически, Атика и Пелопонес. Гърция е една от люлките на човешката цивилизация и разполага с уникално културно-историческо наследство от няколко епохи. Над 12 млн. туристи посещават Гърция всяка година, привлечени от топлия климат, древните паметници и красивите острови. Туризмът е най-важният сектор от икономиката на страната, в който всяко лято са заети хиляди гърци. Част от бреговата ивица е белязана от хубави плажове, предимно по крайбрежието на централна Гърция, северната част на Пелопонес (Peloponnese), остров Евбея (Euboea), остров Радос и др. Културата, традициите, природните дадености и гръцката кухня са нещата, които са любими на милиони хора по света. Кулинарията в Гърция предлага традиционни изкушения с домати, салата, маслини и зехти, сирене, агнешко, риба и овче кисело мляко. С ястията често се сервира традиционното вино Рецина, подправено със смола от бор.

Градове в Гърция

Гърция се дели на 13 области: Атика (Attica), Полуостров Пелопонес, Централна Гърция, Евия, Тесалия (Thessaly) и Спорадическите острови, Епир, Йонически острови, Македония, Тракия, Североизточни острови, Егейско море, Додеканеди, Циклади, остров Крит (Crete). Столица на Гърция е Атина (около 3 млн.ж.). Този исторически град е разположен на полуостров Атика в Централна Гърция, на 8 км. от Саронския залив в Егейско море. Атина се шири върху няколко хълма, на площ 427 кв.км и носи името на богинята Атина Палада. Забележителен е и град Янина - столицата на Епир. Разположен на едноименното езеро Янина има най-развития урбанистичен център на континенталната част. Селището е било столица на Османската империя, а днес има интересна стара част. Най-големи са заливите при Солун, Навплион, Каламата и Кавала. Плажовете са дълги над 600 км. Страната разполага с 27 балнеолечебни курорта, между които най-старите в Европа като Едипсос, а по-съвременните са Каменна вурла и Митилини. Повечето острови на Гърция се намират в Егейско море. Те са хиляди на брои и са отлична туристическа дестинация.

Замъци в Гърция

Сред интересните исторически крепости и замъци на Гърция са Бялата кула, крепостта Али Паша при Янинското езеро и град Янина, крепостта на Венецианските търговци на о-в Родос и о-в Крит. В Самата Атина не е за испускане Старият кралски дворец, който сега е седалище на парламента. В западна Гърция не е за изпускане замъкът Корфу (Corfu Castle), двореца Мон Репо (Palace Mon Repos), намиращи се в най-големия в Гърция средновековен град Корфу. На южния бряг на Крит е запазена крепостта рангокастело (Frangokastello) от 14 век. Важни исторически замъци в Гърция са крепостта Петра (Patras Castle) от 6 век, замъкът Рио (Rio Castle) от 15 век, замъкът Салменико (Salmeniko Castle) в областта Ахея.

Забележителности в Гърция

Дълголетната история на Гърция и особеностите на нейното развитие са причина, че в нея съществува богат разнообразен комплекс от културни, исторически и архитектурни паметници датиращи от най-древните човешки цивилизации, феодализма до наши дни. 1/3 от населението на Гърция живее в Атина. Тук паметниците от античната епоха са добре познати в цял свят. Уникални са Акрополът, Партеонът, театърът на Дионисий, Ареопагът, стадионите и други обществени сгради. Археологическият музей е сред 10те най-посещавани в света. В древния религиозен център Делфи се намират останки от храма на Аполон, театърът на Дионисий и стадион. Редица останки се намират на полуостор Пелопонес и островите Крит, Милос и др. В Лариса е известният 24-колонен мост от византийския период, а в град Месолунги е гробът на великия английски поет Байрон, сражавал се за свободата на Гърция. По тази причина тук е особено голямо посещението от английски туристи. Всички забележителни исторически паметници на Гърция са изложени в около 120 музея и експозиции.

Езера в Гърция

И макар реките на Гърция да нямат никакво значение за туризма, то нещата стоят по друг начин с езерата. Сред най-известните са Малко Преспанско, Костурско, Вегоритис, Корония и граничните Преспанско и Дойранско. Те имат тектонски произход. С местно значение са езерата Янинско в Пинд и южният бряг на Охридското езеро. Към хидрографските ресурси се отнасят и минералните извори, които имат разнообразен химичен състав и са обусловени от сложната тектоника на страната. Намират се както на континенталната част – полуостров Пелопонес, Атика, така и на островите Родос, Евбея и др. Според историческите извори първият в историята на човешката цивилизация използван лечебен минерален извор е Епидаврос на полуостров Пелопонес в района Ахая (Achaia). Огромен брой руини на крепости и дворци могат да се видят и в Крит.

Паркове в Гърция

Kлиматичното и биологично разнообразие на Гърция, заедно с богата флора и фауна са защитени в доста национални паркове още след 1937 г., когато правителството на Йоанис Метаксас създава специална законадателна уредба. През 1938 г. е създаден първият национален парк в Гърция - Национален парк планината Олимп, а вторият е Национален парк Парнасас (Parnassos). Общо 10 големи защитени територии има в страната на Зевс. Освен двата най-големи, други национални паркове са Парнита (Parnitha National Park), Самария (Samaria National Park) с неговото красиво дефиле, Национален парк Викос-Айос (Vikos–Aoös National Park), Пиндус (Pindus National Park) и др.

Планини в Гърция

Особеностите на геоложкото развитие на южната част на Балканския полуостров са обусловили преобладаването на планинския релеф, който заема 2/3 от територията. Планините са младонагънати, с варовиков скален строеж, а най-високата от тях е Олимп (връх Митакас – 2917 м). Западната част покрай Йонийско море е заета от планинската система Пинд, която е висока и труднопроходима. Планински релеф имат и полуостров Пелопонес и многобройните острови. Уникални са тясната самарийска клисура на остров Крит и огромните гъбоподобни фигури, метеора на чийто върхове има 6 манастира. Олимпос е най-високата планина, а нейният първенец според митологията е място на трона на Боговете. Днес планината е много популярна и подходяща за различни видове планински спортове като катерене, колоездене и др. Планинската верига се простират в западната част на страната и свършва при остров Крит.

Реки в Гърция

Поради малката територия, карстовия релеф, ниското количество на валежите Гърция има недостатъчно водно богатство. На територията на Гърция няма плавателни реки. За рафтинг се използват горните течения на реките в Пинд, като Али Якмон. Като цяло реките нямат особено значение за развитието на туризма. Реките са къси, планински, бързотечни, с големи колебания на водното им количество. Пълноводни са само най-големите реки в североизточна част - Марица, Места, Струма, Вардар, чийто долни течения са на гърцка територия. На късо разтояние до устията си, реките са плавателни. В Средна и Югоизточна Гърция поради карстовия релеф и сухото горещо лято реките са маловодни, а по западното крайбрежие в резултат на големите валежи и пресечения характер на релефа са буйни, пълноводни, с голяма енергийна сила. Най-голямата река е Еврот, на която е разположен град Спарта. Те се влива в Лаконския залив.

Пещери в Гърция

В планините на Гърция са е образували огромен брой пещери, които са в състояние да смаят с красотата на скалните си форми. В Атина може да се види пещерния комплекс на Акропола ( Acropolis cave). В Северна Гърция се е образувала пещерата Ангитис, известна още като е Маара. Тя е втора по дължина в страната и в нея могат да се видят някои от най-големите пещерни зали, както и уникални пещерни образувания. Тя е единствената пещера над река в страната. Съвсем близо е и Алистрати (Alistrati), дълга 3 км и считана за една от най-красивите пещери в Европа. Петралона на Халкидическия полуостров е една от най-посещаваните пещера в Гърция, защото в нея са открити най-древните останки от живот по тези земи. В Гърция има още стотици за посещение интересни пещери.

Църкви в Гърция

Религиозните храмове, църкви, катедрали и манастири в Гърция са неизброимо количество. Важен гръцки храм е катедралата Благовещение (Annunciation Cathedral/Mitrópoli) в Атина, издигната в средата на 19 век. Атина е седалище на гръцката източно-православна църква и има голям брой църкви. Тук е и еврейска синагога, както и Микри Митрополи (Mikrí Mitropolí (Little Cathedral), известна като най-малкия храм, функциониращ като катедрала. Много исторически църкви е запазил до днес град Солун. Сред тях са ротондата Свети Георги, църквите Св. Никола Орфански, Св. Димитър, Св. Екатерина Апостолска и Света София (Agia Sophia), която е най-голямата византийска църква в Солун. Старинният български град Костур (Kostur) днес е част от територията на Гърция. Тук са се запазили няколко църкви и базилики. Всички християнски църкви в Гърция се характеризират с куполна архитектура и щедър интериор. Храмовете по островите в Егейско море са решени в цикладски стил, докато църквите по Йонийските острови (Ionian islands) да повлияни предимно от венецианската, ренесансова архитектура. В континенталната част на страната преобладават византийските храмове.

Манастири в Гърция

Най-известният манастирски комплекс в Гърция е Метеора (Meteora). Състоящ се от високи, стръмни скални блокове, до него се стига със специален лифт, който води до живописните манастири на върха на скалите. В най-източната част на Халкидики (Halkidiki) се намира най-важният манастирски комплекс на православната вяра - Атон (Agios Oros (Mount Athos) с неговите 20 автономни манастира. Тук живеят около 1 400 православни монаси по крайно аскетичен начин, дори и в пещери. Манастирът на Св. Йоан (The Monastery of Saint John in Patmos) е средновековна обител в чест на Св. Йоан, издигната на Додеканезите (Dodecanese), на остров Патмос.

Водопади в Гърция

Водопадите в Гърция са нейната най-причудлива атракция. Известна предимно със старинните си паметници, страната може да впечатли и с не малко водопади. Впечатляващи са Водопадите Едеса (Edessa Waterfalls) - поредица от няколко водоскока с висоична до 70 м. Неголям, но особено красив и романтичен е Патоми (Potami Waterfalls) в Самос, в чието корито може и да поплувате. Високите планини на о. Лефкада (Lefkada) са източници на много водопади и каскади, които накрая завършва в морето. Един такъв великолепен водопад е каскадният Димосари (Dimossari), който се е образувал в покрайнините на Нидри (Nydri).