Тайланд

Информация

  • Население66720153
  • СтолицаБангкок
  • ВалутаБат (฿) (THB)
  • Телефонен код+66
  • ЕзикТай

Местоположение

Тайланд, официално Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия с крайбрежие на Андаманско море, в Тайландския залив.Площта на Тайланд е 513 115 кв.км. До 1949 Тайланд е известен и с името Сиам. На север и запад граничи с Мянмар. На североизток с Лаос, на югоизток с Камбоджа, на юг с Малайзия. На югоизток се намира Сиамският залив, на югозапад Андаманско море. Тя лежи на Индокитайският полуостров, а части от страната са разположени върху Малоазиатския полуостров. Тайланд се радва на тропичен, мусонен, климат с три сезона. Често е сполетяван от природни бедствия, като вълни цунами. Въпреки подобна опасност, Тайланд ежегодно се посещава от над 5 млн. чуждестранни туристи, носещи над 7 млрд. долара приходи. Прочутият Тайландски масаж е само малка част от удоволствията, който предлага страната. Придвижването в Тайланд често става с Тук-тук (специфично за Банкок транспортно средство: с три колелета и навес), с Таксита-мотоциклети и Рент-а-кар или лодки-таксита. Изберете между красивите курорти на Пукет, от прекрасната Патая до свежия планински въздух на Чианг Май или островното спокойствие на Ко Самуи. В Тайланд разнообразието и колорита са толкова големи и всеки би намерил това, което търси. Цял Тайланд предлага отлични условия за водни спортове, като параплаване, гмуркане, гмуркане със шнорхел, уиндсърфинг и риболов в открито море, а също и за голф, планинско ходене, центрове за отдих и минерални бани. Докоснете се до тайландския дух чрез местната кухня, която е много вкусна, но и доста пикантна. Използват се в изобилие люти чушки, джинджифил и зелен лимон.

Градове в Тайланд

Столицата Бангкок живеят около 12 млн. души). Други по-големи градове са Чиангмай, Сонгкха, Чианграй, Кхонкен. Главни пристанища са Бангкок, Пхукет, Сатахип, а международното летище е в Банкок. Тайланд се дели на 75 привинции (чангват), обединени в 5 региона. Бангкок се управлява от избран от гражданите губернатор и е разделен на 36 района. Освен Бангкок съществуват още 76 провинции, управлявани от назначени губернатори и разделени на райони, под-райони и селища. Патая е считана е за най-красивият курорт на азиатското крайбрежие, с интригуващ нощен живот и огромна гама от възможности за развлечение.

Замъци в Тайланд

Кралския дворец в Бангкок е удивително творение на човешката ръка. Във Великият палат в Банкок, доминиран от многоцветните си покриви и назъбени бляскави кули на сградите на може да се види цяла съкровищница. От огромния комплекс, който днес служи и за официални церемонии, най-посещаван е Смарагденият храм на Буда. В залата на Храма, върху един висок 11 метра алтар, се намира статуята на Буда. Статуята, която е висока само 75 см, е един от най-почитаните култови обекти в Тайланд. Палатът е отворен за посещение ежедневно между часовете 08.30 и 15.30. Дворецът Виманмек се намира на булевард Рачавитхи, на гърба на Националното събрание и е най-голямата дървена конструкция в света, направена от позлатено дърво Тик. Сградата е на 3 етажа и има 81 стаи, които са подслонили впечатляваща колекция от произведения на изкуството от древността и скъпоценни такива. Отворен е за посетители всеки ден между 9.30 и 15.15ч. Резиденцията на Джим Томпсън е забележителна сграда, построена в стил Тай, е наречена на името на своя собственик, който се е вдъхновил от изключителни образци на тайландската архитектура. Функционира като археологически музей. Ват Пхра Син Сан Пхет е един от най-впечатляващите храмове в Тайланд. Този архитектурн комплекс е в старата столица на Тайланд АютхаяЦентрално място в комплекса е за „Старият дворец”, храмът със неговите 3 кули бди над руините на сградите, които някога са били кралска резиденция.

Забележителности в Тайланд

Предлагащ чудесна храна, тропически климат, интересна култура и прелестни плажове, Тайланд е магнит за туристи от цял свят. толкова много храмове, палати и манастири, толкова паркове и природни резервати, толкова прекрасни водопади или тайнствени пещери. Тук се намира Аютхая, старата столица на Тайланд, провинция Кампхаенг Пхет, чиито паметници са включени в наследството на ЮНЕСКО и пак тук, през Втората световна война, е бил построен прочутият мост на река Квай. Тайланд притежава и голям брой малки живописни острови и красиви плажове, които са важни за туристическите дестинации. Не липсват и културно-исторически обекти, който са популярна туристическа дестинация. Свидетелство за древното обитание на тукашните земи може да намерите в мъничкото село Ban Chiang близо до Udon Thani в североизточен Тайланд. Тук са открити изрисувани керамични изделия, бижута, инструменти /сечива/ от бронз и желязо. Заселването започва около 3600 пр. Хр. Местните наричат столицата на Тайланд - Бангкок, "град на ангели". Този космополитен град представлява впечатляваща смесица от зашеметяващи небостъргачи, в които се оглежда бъдещето, удивителни автентични тайландски сгради, изваяни будистки храмове и красиви монументи, разказващи за историята на страната. Не пренебрегвайте и бляскавия нощен живот в Тайланд. Националният музей в Бангкок намира се на малко разстояние от Великия палат и е считан за един от най-големите и комплексни музеи в Югоизточна Азия. Сукхотхай е бил първото независимо кралство на Тайланд. Оттук произхождат тайландската писменост и език и също тук се намира фантастичният исторически парк Сукхотхай, чиито монументи са включени в списъка на ЮНЕСКО. Паркът включва величествените руини на храмовете, палатите и напоителните системи, построени в древното кралство и огромните статуи на Буда.

Езера в Тайланд

Сонгкла (The Songkhla lake) е най-голямото естествено езеро в Тайланд. Разположена е на Малайския полуостров, в южната част на страната с площ от 1,040 кв.км. Буенг Борапет (Bueng Boraphet) е най-голямото сладководноезеро в централната част на Тайланд, простиращо се на площ от 224 кв.км. Намира се източно от Nakhon Sawan, на юг от река Нан (Nan) и близо до сливането й с река Пинг (Ping). Нон Хан (Nong Han) пък е езеро в североизточната част на Тайланд, с площ от 125,2 кв.км и е най-голямото естествено езеро в Североизточен Тайланд. Популярно изкуствено езеро е Пайо (Phayao) и се намира в северната част на Тайланд с площ от 2,3 кв.км.

Паркове в Тайланд

В провинция Кампхаенг Пхет трябва да посетите Историческия парк Кампхаенг Пхет, чиито паметници подобно на тези от Сукхотхай са включени в културното наследство на ЮНЕСКО, и Националния парк Намток Кхлонг Лан. Националният парк Као Йай е едно от най-красивите места в Тайланд и първият национален парк на Тайланд, основан през 1962 г. Други национални паркове в Тайланд са Националния парк Кхо Чамао-Кхао Монг, в който живеят различни видове птици и пеперуди, Националните паркове Пхлио Ватерфул и Кхао Кхитчакут. Роуз гардън, на разстояние от 30 км от Банкок, е туристически парк, който се шири на 40 хектара. Тук имате възможност да посетите ферма за отглеждане на слонове, музей на тайландското село и да присъствате в същото време на фантастичен фолклорен спектакъл. Можете да прекарате и нощта в един красив хотел, който се намира на брега на реката. Излет до Розовата градина обикновено включва и Плуващият пазар Дамноен Садук. Ферма за крокодили Самут Пракан е една от най-големите в Азия, като в нея се отглеждат над 200 000 речни крокодила с дължина между 3 и 9 метра. Комплексът включва също така и увеселителен парк, както и малка зоологическа градина.

Планини в Тайланд

Западната и северната част на Тайланд прекосяват планински вериги с най-висок връх Интханон (2595м.). На североизток е обширното плато Корат (100-200 м сп. н.в.),което обхваща над ¼ от площта на страната. В централната част на Тайланд се простира плодородната Менамска равнина - най-гъсто населеното място в страната. Равнината е известна като „Тайландското оризище”. Северен Тайланд е мястото, където можете да си предложите малко необикновена ваканция. В планинските зони, скрити от растителността н тропическите гори, живеят множество племена, който ни най-малко не подозират за прогреса на човечеството и предлагат уникални ръчно изработени изделия.

Реки в Тайланд

По-големи реки в Тайланд са Менам, Чао Прая, Меконг (по границата с Лаос), Мун. Водният транспорт е много добре развит. Общата дължина на вътрешните водни пътища е 4 хил. км. Реката Чао Прая (Chao Phraya River) разделя Банкок на две части, където типичната тайландска архитектура се среща с модерното. Тук е и прочутият воден пазар на Банкок. Реките и каналите поначало са били традиционна форма за транспорт в Банкок. Когато градът е основан през 1782г., реката Чао Пхрая е била включена в стратегическата система за отбрана, а каналите са били построени като канавки за отбрана, които по-късно са станали средство за комуникация и транспорт.

Пещери в Тайланд

Всички пещери в Тайланд, от Чианг Дао (Chiang Dao) на север до най-южните части на Кралството, са считани за магически места, обвити в ореола на мистиката и преклонението. Много пещери са реално действащи храмове и предоставят място за медитация. В повечето пещери ще видите красиви сталактити и сталагмити, а в други има дори дори вътрешни реки и езера. Красиви старинни рисунки и скални образувания може да разгледате в пещерата на Духа с голямата глава (Tham Phi Hua To (Big-headed Ghost Cave). Сред едни от най-високите части на Тайланд, в планината Дой Чанг Дао (Doi Chiang Dao Mountain) могат да се видят пещерите Чанг Дао (Chiang Dao Caves). Макар и трудни за достъп, тези скални образувания съдържат ценни изображения на Буда. Свещената пещера в Северен Тайланд е една от най-важните будистки пещери в страната.

Църкви в Тайланд

Кхмерите изграждат приказния храм Ангкор Ват (Angkor Wat), както и многобройни каменни храмове, разпръснати навсякъде в Кралство Тайланд. Пра Патхом Чеди – това е огромен будистки храм, който се намира на входа на Банкок. Конструкцията, която е на повече от 1000 години, впечатлява с височината си от 120 метра. Храмът на зората (Ват Арун) е известен за местните жители като Ват Чаенг, а за туристите – като Храмът на зората. Ват Арун първоначално е бил включен в кралската резиденция на крал Таксин. Това е будистки храм, построен в стил Кхмер, с височина 82 м и покрит с многоцветни порцеланови плочки. Намира се на брега на река Чао Пхрая и е най-високата сграда – исторически паметник на остров Ратанакосин. Храмът Бенчамабофит е построен е по времето на крал Рама V (1868-1910) и е облицован с мрамор, затова е известен сред посетителите като Мраморния храм. Включва европейски черковни елементи и детайли, както и прозорци с витражи и в него се съхранява впечатляваща колекция от бронзови изображения на Буда.

Манастири в Тайланд

Тайланд има огромен брой манастири и бляскави будистки храмове, пълни с монаси, облечени в дълги цветни роби. Храмът на Удължения Буда (Ват По) е манастир, който някога е бил център за събиране на религиозните, архитектурните и артистичните съкровища, включително и огромната статуя на Буда. Тя е удължена от едната страна, която е с височина 49 м. Тук е било първото светско училище в Тайланд, което е играло важна роля в съчетаването на религиозните дисциплини с медицинската наука, литературата и други академични предмети. Намира се в близост до Великия палат. Храмът е приютил и известна школа за традиционен масаж. Отворен за посетители всеки ден между 8 и 17 ч. Храмът на Златния Буда (Ват Траймит) се намира в Чайнатаун и е известен с масивната златна статуя на Буда, висока 3 м и тежка 5 тона. Храмът е отворен за посетители ежедневно между 9 и 17 ч.

Водопади в Тайланд

Водопадите са неизменна черта от екзотиката на Тайланд и могат да се видят стотици във всички части на Кралството. Местната дума за водопад е нам ток (nam tok), което също означава и вид ястие. Водопадите в парка Као Йай са сред най-красивите в света – особено 80-метровите Хаео Нарок и Хаео Сууат, известен от филма на Дaни Бойл с Леонардо ди Каприо „Плажът”. С невероятна красота са известни водопадите Ти Ло Су (Thi Lo Su Waterfall), а Клона Лан (Khlong Lan Waterfall) е един от най-високите, които може да видите тук. Сякаш като кътче за влюбени е малкият (Erawan Waterfall (Nam Tok Erawan), който е популярен обект за фотографии.