Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Лувърът в Париж

Лувърът в Париж

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
louvre

Лувърът в Париж (Louvre Paris) е един от символите на Париж и въобще на цяла Франция. Този музей на на изящните изкуства е най-големият на територията на страната, а също така един от най-посещаваните в цял свят.

Красивата и грандиозна постройка на музея заема около километър площ в централната част на френската столица, между десния бряг на река Сена (Seine) и улица Риволи.

В далечната 1190г. Лувърът е била кралски дворец на Филип II, който за времето си е нямал равен по размери красота в цял свят. Основите на първоначалното укрепление днес могат да се видят под залата на Кариатидите.

По времето на Франсоа I и Анри II е разрушен и изграден наново, като архитектите Ле Мерсие и Ле Во построяват “Cour Carrеe”, а Пусан, Романели и Ле Брюн декорират апартаментите и галериите.

Лувара в Париж

За първи път Лувърът отваря врати за посетители на 8 ноември 1793 г. и до 1870 г. той непрекъснато търпи разширяване и обогатяване на колекциите, изложени в него. През тази втора половина на 18 век е екзекуцията на Мария-Антоанета и водачите на революцията решават, че обикновените хора трябва да имат възможност да видят кралската колекция от произведения на изкуството.

Така днес на обща площ от около 60 600 кв. м в Лувърът са изложени невероятно ценни екземпляри и цялостни колекции на изящното изкуство. Общо 750 000 картини, почти 35 000 предмети от праисторическата ера до 19 век.

пред Лувара

Едва една малка част от богатството, което е притежание на музея е достъпно за посетителите. Колекциите са разделени на 8 групи – графики, живопис, предмети на изкуството, скулптури, антики от Изтока, египетски антики, гръцки, етруски и римски антични предмети, както и ислямско изкуство.

Най-много посещения отбелязва обаче т.нар. зала „Денон”, където се съхранява невероятния шедьовър Мона Лиза заедно с още безценни италиански шедьоври.

Установено е, че са необходими 14 дни, за да разгледа човек всичко в Лувъра, при положение, че не се спира за повече от 10 секунди на обект!

През 80-те години на миналия век тогавашният президент на Франция – Франсоа Митеран, решава да направи иновация във външната част на Лувъра, като е построена огромната пирамида от стомана и стъкло.

Нейното предназначение е да служи като вход, и в началото издигането на тази инсталация не се е радвало на удобрението на парижа. Днес обаче стъклената пирамида е неделима част от Лувъра и е повод за гордост за французите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
57
43
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати