Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът в Карлсруе

Дворецът в Карлсруе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът в Карлсруе

Град Карлсруе (Karlsruhe) е разположен в в югозападната част на Германия, съвсем близо до немско-френската граница. Няма друг такъв град на територията на цялата срана, защото Карлсруе се отличава с градския си архитектурен план. Старият градски план на Карлсруе напомня слънце, като всички улици се разпростират в прави линии като слънчеви лъчи. Именно за това германците наричат Карлсруе - Градът Слънце. В центъра на тази своеобразна „слънчевата проекция” от 32 улици стои замъкът Карлсруе с неговата висока и забележителна кула. Дворецът Карлсруе представлява всъщност красив неоренесансов Кралски замък.

Днес дворецът Карлсруе се счита за най-голямата туристическа атракция в града. В сегашните си рамки и размери замъкът в централната част на Карлсруе е бил издигнат през 1746 година. По-ранната конструкция се е състояла от части от дърво и в средата на 18 век дворецът Карлсруе е бил изцяло префасониран от каменни блокове.

Дворецът в Карлсруе

Предходната постройка е издигната през 1715 година от Карл Вилхелм (Karl Wilhelm of Baden-Durlach ). Красивият дворец Карлсруе, състоящ се само от камък, е построен между 1752 и 1785 година по нареждане на Фридрих фон Кеслау (Friedrich von Kesslau).

Предходната сграда на мястото на днешния замък Карлсруе е принадлежала на Балтазар Нойман (Balthasar Neumann). Днес замъкът Карлсруе функционира като музей, който предлага на своите посетители вдъхновяващи исторически експозиции. Дворецът Карлсруе притежава невероятно богата колекция от предмети, датиращи от предходни различни епохи.

Във вътрешността на замъка гостите могат да разгледат дори артефакти от праисторически времена, както и ранноисторически предмети, различни интересни антики. Освен тези иекспозиции, дворецът Карлсруе притежава и красиви произведения на приложното изкуство успоредно с предмети, свързани с народното изкуство на Германия.

Зад двореца в Карлсруе се разпростират невероятните кралски гради. Те са в състояние да очароват всеки с красотата си, която е „впрегната” в отлично аранжирани алеи, градини с дървета, цветни лехи и храсти. В рамките на кралския парк в Карлсруе е разположена и Оранжерията, по-известна като Ботаническата градина, която също е част от музея към двореца Карлсруе.

От двореца Карлсруе се открива приятна гледка към различните части на града – панорамата от кулата на замъка в посока юг включва университета в Карлсруе в ляво, пазарният площад в централно направление и Федералния конституционен съд в дясно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати